Za nečekaným růstem prodeje básnických sbírek stojí Instagram

9. říjen 2023

Statistické průzkumy knižního trhu v západní Evropě a v USA v posledních pěti letech ukazují na nečekaný růst prodeje básnických knih, většinu kupujících tvoří mladí lidé a stále více prodaných básnických sbírek jsou knihy autorů, kteří primárně publikují na Instagramu.

Čtěte také

Už v roce 2016 to bylo v USA celých 47 procent. Poměrně známý fakt je, že nejprodávanější básnířkou současnosti je Kanaďanka Rupi Kaur, která za svou popularitu vděčí také svým fanouškům, kterých teď má asi 4,5 milionu.

Instagram se ve světle těchto statistických zjištění jeví v kontextu soudobých sociálních médií jako zcela specifický a z literárně-komunikačního hlediska nejúspěšnější prostor pro život literatury na síti, který autorům otevírá cestu k tak početnému publiku, jaké by prostřednictvím jiných médií nezískali.

Instagramové poezii v českém prostředí dominuje téma milostných vztahů a jejich reflexe, říká Karel Piorecký z Ústavu pro českou literaturu AV ČR.

Svůj účet má od pondělí také naše stanice: @cro_plus 

Čeští vědci umí jako první na světě sledovat dělení buněk ječmene v reálném čase. Pomůže to šlechtění lepších obilovin? Jaký je stav dětské psychiatrie v době, kdy roste počet dětí a dospívajících s duševními potížemi? Otázky, na které odpoví pondělní Věda Plus, ptá se Renata Kropáčková.

Spustit audio

Související