Vzducholodí na oběžnou dráhu?

15. březen 2006

Úsilí nahradit výnosné, ale drahé telekomunikační satelity vzducholoděmi vede v poslední době k záplavě neobvyklých projektů výškových plavidel lehčích než vzduch. Zcela neortodoxní přístup zvolila kalifornská firma JP Aerospace. Ta navíc doufá, že její stroje neobvyklých tvarů by dokonce mohly dosáhnout oběžné dráhy Země.

V současnosti firma JP Aerospace (skládající se převážně z neplacených dobrovolníků) testuje vzducholoď ve tvaru obřího písmene "V" nazvanou Ascender. Je dlouhá 53 metrů a stála své tvůrce půl milionu dolarů. Firma však věří, že se jí investice bohatě vrátí. Neobvykle koncipovaný bezpilotní létající prostředek totiž má být předobrazem strojů, které se budou po celé měsíce pohybovat téměř na pokraji vesmíru a stanou se relativně levnou náhradou za komerční i vojenské satelity, stejně jako za průzkumné bezpilotní letouny.

"Naším cílem je postavit velkou létající základnu, která by měla průměr tři a půl kilometru," tvrdí John Powell z JP Aerospace. "Ascender je první malý krok směrem k realizaci této vize."

Příprava Ascenderu v hale

Ta vize se nazývá Near Space (Blízko vesmíru), ve skutečnosti však míří ještě dál. Donedávna JP Aerospace pomocí malých výškových raket testovala materiály a zařízení pro stratosférické vzducholodi a nyní Ascender prověřuje, zda všechny tyto prvky dokáží fungovat v krutých podmínkách velkých výšek společně. V první verzi by měl být dálkově ovládaný, Powell ale předpokládá i jeho pilotovanou podobu.

A nejen to. JP Aerospace totiž vedle Ascendera vyvíjí s pomocí asi padesátky neplacených nadšenců i dvě další zařízení: gigantickou třiapůlkilometrovou platformu Dark Sky Station, vypadající jako obrovský kříž, která by nadnášena héliem měla létat ve stratosféře a přitom být trvale obydlená. Pak by následovala vzducholoď Orbital Ascender (opět ve tvaru "V", ale dlouhá 1,8 kilometrů), která by pomocí iontového motoru mohla doletět až na oběžnou dráhu. Jde o stejný motor, jaký ve vesmíru pohání americkou sondu Deep Space 1 nebo evropskou SMART 1. Řada odborníků se k projektu vyjadřuje skepticky, přesto jej podporuje Pentagon a vojenské letectvo USA.

Logo
autor: Jan Novák
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.