Vzduchem přenášená Ebola

19. listopad 2012
Monitor

Nejnebezpečnější typ viru Ebola se zřejmě může přenášet vzduchem mezi různými druhy zvířat. Vyplývá to z experimentů na opicích a prasatech.

Ebola viry jsou původcem krvácivých horeček u lidí a primátů. Jejich přirozeným rezervoárem jsou netopýrům příbuzní kaloni, ale je pravděpodobné, že na nákazách se podílejí i jiné druhy zvířat. V podezření jsou především prasata, u kterých byl v roce 2009 na Filipínách objeven virus Ebola Reston. Ten na rozdíl od afrických kmenů Eboly zatím nevyvolal onemocnění u žádného člověka, ačkoli někteří farmáři měli v krvi protilátky. Nedávné experimenty prokázaly, že prasata si mezi sebou mohou přímým kontaktem předávat také virus Ebola Zaire, který je považován za nejnebezpečnější ze všech známých kmenů Eboly. Úmrtnost na krvácivé horečky způsobené tímto kmenem dosahuje až 90 %.

Kanadští vědci, kteří zkoumají možnosti nákazy prasat virem Ebola Zaire, nyní přišli se špatnou zprávou. Z infikovaných prasat se virus dokázal rozšířit na opice makaky jávské (Macaca fascularis), a to aniž by mezi nimi došlo k přímému kontaktu. Opice byly umístěny v klecích ve stejné místnosti jako infikovaná prasata a všechny se od nich nakazily. Naznačuje to, že Ebola Zaire se přenáší nejen přímým kontaktem, ale také vzduchem. Makakové se patrně nakazili tím, že vdechovaly drobné kapičky aerosolu z plic prasat.

Zdroj: Scientific Reports

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio