Vzácný jako neandrtálec?

21. červenec 2009

Před příchodem Homo sapiens byla Evropa domovem neandrtálců. Představa, že po našem kontinentu kdysi pobíhaly statisíce neandrtálců, je ale podle nové studie zcela mylná.

Mezinárodní tým odborníků vedený vědci z Ústavu Maxe Plancka pro evoluční antropologii v Lipsku studoval mitochondriální DNA získanou z ostatků pěti neandrtálců, kteří žili před 38 000 až 70 000 let na pěti různých místech Evropy. Mitochondriální DNA se dědí pouze v mateřské linii a podle její diverzity se dá odhadnout přibližná velikost populace. V případě neandrtálců byly výsledky zarážející.

Nízká variabilita mitochondriální DNA ukázala, že v jakémkoli období ze sledovaného časového úseku v Evropě žilo jen 2700 až 3500 žen v plodném věku. Celkovou velikost populace vědci odhadují na méně než 10 000. Osídlení Evropy tedy muselo být velice řídké a neandrtálci nejspíš žili v malých a izolovaných komunitách až do doby, kdy je příchod našich předků vytlačil na jih Pyrenejského poloostrova. Ten se stal jejich posledním útočištěm.

Výsledky studie zveřejnil časopis Science.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.