Vyšší rostliny obsahují bakteriální toxin

23. září 2010

Bakteriální toxin, který může způsobit i smrt, je možné najít také u vyšších rostlin. A to v chloroplastech, tedy v buněčných organelách, kde probíhá fotosyntéza. Zjistili to výzkumníci z Laboratoře mořské biologie ve Woods Hole v americkém státě Massachusets, uvádí server Eurekalert.

Tím toxinem je takzvaný lipid A, který je součástí vnějšího obalu gramm-negativních bakterií. Bakterie tohoto typu tvoří část naší střevní mikroflóry. Včetně známé Escherischia coli. Ve střevech nezpůsobují bakterie žádné problémy, ba naopak, pokud se ale dostanou do krevního oběhu, mohou vyvolat silnou imunitní reakci, která často končí smrtí.

Až donedávna se předpokládalo, že jediným zdrojem lipidu A mohou být pouze bakterie. Molekula byla ale prokázána také u zelené řasy Chlorely. V souvislosti s tím vytvořili výzkumníci metodu, pomocí které je možné zviditelňovat lipid A v buňkách. Poté se ukázalo, že lipid A obsahují nejen chloroplasty hrachu, ale vůbec všech cévnatých rostlin.

Souhlasí i genetikové. Sekvence DNA, které kódují lipid A, byly už dřív prokázány u tradiční pokusné rostliny, jejíž genom byl rozluštěn jako první - u huseníčku (Arabidopsis thaliana).

A jak si vědci výskyt stejné sloučeniny u bakterií a rostlin vysvětlují? Chloroplasty - kde se právě lipid A u rostlin nachází, totiž byly původně samostatně žijící organismy - vlastně fotosyntetizující bakterie neboli sinice.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.