Výročí 11. září

13. září 2009

V těchto dnech si připomínáme výročí tragické události, která změnila tak mnoho ve světě, že se stále musíme potýkat s jejími důsledky. 11.září 2001 napadli islámští fanatikové New York a další místa ve Spojených státech, naplnění nenávistí vůči Západu, především Spojeným státům a Izraeli,. Jejich cílem bylo zavraždit najednou co nejvíce lidí a vnést tak strach mezi občany a politiky Spojených států, strach, který by pak ovlivňoval jejich postoje a jednání.

0:00
/
0:00

Věděli, že kdo jedná ze strachu, nemůže zvítězit, protože je vlastně napůl ochromen. Na druhou stranu chtěli dát signál celému islámskému arabskému světu, že je možné bojovat a dosahovat i vítězství. Že obrovská vojenská a hospodářská převaha nemůže Západ ochránit před zničujícími útoky malých skupin odhodlaných islamistů. Měl to být signál k univerzálnímu džihádu, jakési islámské revoluci. Nestal se jím, protože tento typ revoluce, která má něco úplně zbořit a převrátit, může být veden jen těmi, kdo nemají už co ztratit. A v arabském islámském světě existují mocné mocenské elity, udržující se pomocí armády a policie, které mají velmi mnoho co ztratit. Dokonce úplně všechno, protože tento typ džihádu představoval a představuje pro ně mnohem větší nebezpečí než politika Spojených států nebo Izraele. Pochopili, že i oni jsou jeho cílem podle hesla, že zabíjet je nutné nejen nevěřící, ale z hlediska radikální ideologie i špatně věřící. Západ se začal bát islámským teroristů, ale současně jim odhodlaně vyhlásil válku. Byla to velká zásluha tehdy nového prezidenta G.Bushe mladšího, jenž vyhlásil válku mezinárodnímu terorismu a neprodleně do této války začal mobilizovat. Upozorňoval současně, že to bude dlouhá a vyčerpávající válka, o níž nikdo nemůže říct, kdy skončí. V těchto dnech si hlavně připomínáme zničující útoky dvou letadel, plných civilních pasažérů, která islámští teroristé nejprve unesli a pak ve vražedném útoku namířili na dvě věže Světového obchodního centra v New Yorku. Útok byl pečlivě promyšlený, protože se po něm obě věže centra zřítila a usmrtila 2 974 nevinných lidí. Útok organizoval Chálid Šejch Mohammed, blízký spolupracovník Bin Ládina. Byl zatčen v roce 2003 v Pákistánu a nyní se nachází ve věznici v Guantanámu. Jeho obdivovatelé ho nazývají Božím bojovníkem, ačkoli z našeho hlediska to byl spíše dobrý služebník ďábla. Zatím nebyl odsouzen, ačkoli od útoku na New York už uplynulo 8 let. Z jeho fotografií na internetu se na nás dívá tvář člověka, jenž kdysi chladnokrevně plánoval vraždu co nejvíce lidí a dnes je zcela odevzdán svému osudu. Podle nově zveřejněných dokumentů CIA byl mnohokrát mučen například pomocí vody, metodou tzv.Waterboardingu, je ale pravděpodobné, že vynucená doznání zachránila životy dalších stovek či tisíců lidí. Prezident Obama tyto brutální a sporné výslechové vězňů zakázal, ale současně ujistil představitele CIA, že za ně nikdo nebude potrestán. Byly totiž prováděny se souhlasem Bushovy administrativy, především ministra obrany Cheneyho a pa také ministryně zahraničí Riceové.

Samotný problém mučení vězňů ovšem zůstává. Nelze si zastírat skutečnost, že v desítkách zemí po celém světě jsou vězňové mučeni, aby prozradili své plány, komplice atd. Na druhou stranu by celý svět měl vědět, že liberální demokracie takové metody nepoužívá a měl by vzniknout konsensus, jaké výslechové metody lze použít. Protože na druhou stranu se demokracie musí také umět bránit a dávat jasně najevo, že například plánování vraždění občanů jenom pro nějaký efekt nikomu neprojde.

Okolo 11.září se vynořila řada konspiračních teorií, které mají vesměs za cíl odhalit, že to bylo všechno jinak, než jak se to podává. A že za těmito útoky stála například sama CIA podle pokynů z vlády, aby se mohly se souhlasem veřejnosti začít plánovat a připravovat další války. Je známo, že konspirační teorie vznikaly už od pradávna a budou vznikat i nadále. Vždy se totiž objeví lidé, kteří jsou sice silně pokleslé intelektuální úrovně, ale na druhou stranu jsou vybaveni obrovskou touhou objevit se na veřejnosti a upoutat pozornost. Okolo každé závažné události s velkým dopadem se okamžitě začnou vytvářet teorie, které nabízejí jejich nové, zajímavé nebo dokonce šokující vysvětlení. Jenže pracují s neověřenými a ničím nepodloženými informacemi. Například, že se prý na ulici před Světovým obchodním centrem našly po útoku dva neporušené pasy teroristů z letadla a takových příkladů by bylo možné uvést stovky. Problém je v tom, že neexistuje žádné hlášení o podobném nálezu. Nebo uvedu další příklad, tentokrát z vlastní zkušenosti. Jedna redakce tvrdila, že jsem jí o něčem " výslovně ujistil" a přitom neexistuje žádný důkaz o tom, že bych s touto redakcí někdy vstoupil do nějakého kontaktu. Konspirační teorie jsou totiž vždy výplodem mozků, které si buď neumí určitou skutečnost seriózně vysvětlit na základě daných, prověřených a prokázaných informací, nebo chorobně touží po nějakém šokujícím odhalení, které by jim vyneslo pozornost a potřebné informace si proto vymýšlejí.

Na druhou stranu se na 11.září pomalu zapomíná. Je to obrovská chyba, protože toto datum je symbolem začátku 21.století. Válka s mezinárodním terorismem neustále probíhá a možná je ještě intenzivnější než byla dřív, jenom o tom nemá veřejnost příliš informací. Nikdo totiž nechce vyvolávat velké obavy a nechce všechny hrozby detailně publikovat. A to zvláště v době, kdy světem otřásá hospodářská a finanční krize, která se dotýká stamilionů lidí a má nepochybně s touto válkou mnoho souvislostí. Politici ve světě proto stále více vychází z názoru, že lidé mají určité meze a limity ve vnímání špatných zpráv. Pokud jsou překročeny, mohou dojít k velmi negativním a pesimistickým závěrům o světě, což by mělo katastrofální důsledky. V osobním životě dotyčný například spáchá sebevraždu nebo v lepším případě se nechá léčit u psychiatra. Ve společenských a politických systémech to ale vypadá jinak. V demokratickém světě je například příliš mnoho věcí založeno na důvěře a když by se úplně ztratila, mohlo by dojít k násilí, které by chtělo stávající řád zničit a vystavět nějaký úplně nový. Politika, byť má zvláště dnes často odpuzující podobu, jen se podívejme na českou poslaneckou sněmovnu, je stále ještě v podstatě nutnou správou věcí veřejných, správou nenahraditelnou. Reformátor Kalvín říkal: kdyby byli lidé andělé, nepotřebovali bychom žádnou světskou vládu. A to tedy zatím opravdu nejsme.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: Rudolf Kučera
Spustit audio