Výprava v čele s Radkem Jarošem vyrazila k vrcholu K2. Zdolat ho chce již 26. července

23. červenec 2014

Horolezci z výpravy Radka Jaroše se dnes brzy ráno vydali směrem k vrcholu K2. Jaká je to zátěž pro jejich těla? Nejen o tom jsme v Ranním Plusu hovořili s Kristýnou Höschlovou, specialistkou na vysokohorskou medicínu a partnerkou Radka Jaroše.

Na jeho zatím poslední osmitisícovce, Annapurně, mu omrzly nohy a Jaroš tak přišel o jedenáct a půl článku prstů na nohách. To ho ale nezastavilo v jeho úsilí o zdolání všech 14 osmitisícových vrcholů. Navíc bez kyslíkového přístroje. Na letošní výstup na K2, která má mezi horolezci pověst nejtěžší hory, se ale Radek pro jistotu vybavil také speciálními vyhřívanými botami.

Horolezci vyrazili směrem k vrcholu K2 dnes o půl čtvrté ráno a podle nejaktuálnějších informací mají dnes v plánu se dostat do druhého výškového tábora v 6800 metrech.

Takhle to vypadá v základním táboře u K2

Dvě noci ve výšce

Aklimatizace v takových nadmořských výškách, kam se výprava vydává, je náročnou záležitostí. Expedici zatím všechno vychází. Trojice horolezců se již před několika dny dostala do třetího výškového tábora v 7300 metrech.

„Tím, že jsme v takové výšce přežili dvě noci, naše těla jsou zvyklá na extrémní nadmořskou výšku, a po cestě dolů nyní můžeme uvažovat o cestě přes třetí výškový tábor v 7300 metrech do čtvrtého výškového tábora, který leží na rozhraní osmi tisíc metrů. A posléze na vrchol K2,“ řekl v pondělí Českému rozhlasu Radek Jaroš.

Zóna smrti

„O výšce sedmi tisíc metrů se hovoří jako o tzv. zóně smrti. Nad tuto výšku se tělo již velmi těžko adaptuje," říká Kristýna Höschlová, a dodává: "Nízký atmosférický tlak způsobuje to, že koncentrace kyslíku ve vdechovaném vzduchu je velmi nízká. Například na vrcholu Mount Everestu je tato koncentrace 30% oproti vzduchu, který běžně dýcháme.“

Radek Jaroš se o zdolání K2, druhé nejvyšší hory světa, pokouší už popáté. Pokud vše půjde, jak má, výprava by měla na vrchol ve výšce 8611 metrů vystoupit již 26. července. Radek Jaroš by se tak stal teprve 14. člověkem a zároveň 1. Čechem, který zdolal všech 14 osmitisícových vrcholů.

Nejčerstvější informace přímo z místa zprostředkovává Lucie Výborná. Její reportáže pro Český rozhlas jsou dostupné zde nebo na webových stránkách expedice zde.

O výpravě vzniká také několik video reportáží. První z nich je ke zhlédnutí zde.

autoři: Pavla Králová , Michael Rozsypal
Spustit audio