Vstříc kosmickým elektrárnám?

14. červenec 2009

V oblasti získávání solární energie z kosmu dochází k pokrokům. Družicové elektrárny umístěné v kosmu jsou více než 40 let starý sen, který původně stvořil americký odborník českého původu dr. Peter Glaser.

Příspěvek jste mohli slyšet v magazínu Nula-jednička. Další témata: Google News - novinky služby, která zprávy sbírá a třídí. Futurologické okénko: sjednocení nabíječek pro mobily. Buněčné automaty - samoorganizace jsoucna v přírodě i v architektuře. Četba - Milan Březina: Letenka do ráje (2.).

Je to sen přitažlivý, protože měrný tok sluneční energie v kosmickém prostoru je efektivně mnohonásobně vyšší než zde na Zemi. Problémem zůstává, jak v kosmu postavit oproti dnešním orbitálním komplexům nebývale velkou konstrukci. Problém také je, jak takový kolos bezpečně a hladce provozovat a konečně jak bezdrátově a efektivně dopravit velké množství energie z kosmu na Zemi.

V poslední době se ale v této oblasti dějí změny. Americká firma PowerSat podala dva patenty, které se kosmických elektráren týkají a šetří velké množství peněz. Technologie BrightStar umožní, abychom se vyhnuli jedné obrovské kosmické elektrárně. Namísto toho navrhuje provozovat velké množství mnohem menších elektráren, které by pak energii vysílaly na Zemi koordinovaně. Technologie Solar Power Orbital Transfer pak spočívá v napájení iontových motorů orbitálních komponent. Motory jsou nutné k dopravě kosmických konstrukcí až na vysokou geostacionární dráhu, byly by napájeny právě ze slunečních panelů kosmické elektrárny.

Prakticky by tyto technologie měly být k dispozici údajně kolem r. 2020. Jiná firma odvážně plánuje dodávat výkon 200 MW sluneční energie z kosmu už v r. 2016.

Jak bude fungovat kosmická elektrárna?

Existují ovšem i skeptické hlasy, které berou podobné plány spíše s velkou rezervou. Předtím mají být v kosmu testovány různé zmenšené prototypy. Také Japonská vláda se s výhledem k roku 2030 chystá vývoj kosmických elektráren podporovat. Připravuje se i spolupráce mezi Spojenými státy a Indií.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio