Vše se vyhlásilo, ale nakonec se nic neudělalo, říká o dosavadní spolupráci českých vzdušných sil s Visegrádem expert

12. březen 2015

Do Prahy přijeli velitelé a zástupci vzdušných sil Visegrádské čtyřky a Polska, Německa a Švédska, aby projednali společný mezinárodní výcvik leteckého personálu taktického letectva.

Dalším tématem konference bude lepší využití transportního letectva ve střední Evropě, které by mělo resortu obrany ušetřit peníze a zvýšit přepravní kapacity české armády.

„Konference má dva cíle: společný mezinárodní výcvik leteckého personálu a sdílení schopností transportních sil,“ řekl v našem vysílání velitel vzdušných sil Armády České republiky brigádní generál Libor Štefánik.

Zúčastněné státy zatím řeší výcvik separátně a důvodem konference je právě sladit společný postup, dodal generál.

Cílem je zvýšit celkovou úroveň výcviku, ta bude v angličtině a se zahraničními instruktory, přičemž sdílení nákladů na cvičení povede k úsporám. Česká republika může naopak nabídnout své zkušené instruktory a výcvikové letouny.

Problematiku sdílení armádních transportních kapacit je třeba sladit s evropskou centrálou (European transport command), tvrdí Štefánik. „Tím že si vypomůžeme, nabídneme naše kapacity, a recipročně dostaneme kapacity jiné.“

"V průběhu konference se určitě objeví další možnosti spolupráce,“ očekává velitel vzdušných sil Armády České republiky.

Visingr: Inspirujme se v zemích Beneluxu

Vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr považuje konference za přínosné. „Účastníci sdílí své názory, předpoklady a očekávání, a pokud se dokážou dohodnout, může to vést k navázání faktické spolupráce.“

Mohlo by to dojít i na téma ruských vrtulníků, které české letectvo stále používá. „V případě zhoršení mezinárodní situace bychom mohli přijít o dodávky náhradních dílů z Ruska,“ připomněl expert.

Podle Visingra se spolupráci se silami Visdgrádské čtyřky zatím nikdy nepodařilo dotáhnout do konce. „Vždy to proběhlo tak, že politici se na něčem dohodli, s velkou slávou se vše vyhlásilo, ale skutečná realizace neproběhla.“

Spolupráce by se mohla inspirovat procesy a mechanismy, které jsou už zavedené a fungují v jiných zemích. „Abychom znova, jak se říká, nevynalézali kolo,“ odkázal na země Beneluxu analytik.

„Teď to vypadá, že bychom se mohli konečně pohnout dále, možností existuje celá řada: například více propojit stíhací letectva, pozemní protivzdušnou obranu nebo užší spolupráce v transportním letectvu,“ věří Lukáš Visingr.

autoři: rkr , oci
Spustit audio