Vrcholový sport škodí ženám více než mužům. Mění totiž jejich osobnost, tvrdí psycholog

15. květen 2018

Kniha někdejší rekordmanky v biatlonu Gabriely Koukalové vyvolala v Česku debatu, jestli by se ženy měly věnovat vrcholovému sportu. Podle místopředsedy Českého olympijského výboru Zdeňka Haníka žena v principu nechce vyhrávat, ale důstojně a s úctou remizovat.

Čtěte takéNejsem soutěživá. Sport jsem ráda neměla, ale nebylo na výběr, říká Koukalová

Že ženská přirozenost není soutěživá se domnívá i psycholog Milan Studnička: „(Mužský) svět, ve kterém žijeme, je bohužel plný konkurence. Potřebujeme ten krásný protipól ženské laskavosti a něhy. Jakmile bude žena ve všem soutěžit, nemyslím jen vrcholový sport, tak se ztrácí rovnováha,“ tvrdí.

„Chlap si potřebuje dokázat, kdo bude na vrcholu mužské hierarchie. Proto je soutěživý. Ale ženská hierarchie soutěživá není. U přírodních národů je krásně vidět, že mladší žena automaticky uznává starší. Má své pevné místo a jak stárne, tak logicky stoupá v přirozené hierarchii,“ uvádí Studnička.

Vrcholový sport škodí mužům i ženám. Rozdíl je v tom, že muži jsou z principu soutěživí, zatímco ženy se to musí naučit. Mění je osobnostně, proto jim škodí o něco víc.
Milan Studnička

Zatímco starší muži podle něj nemají takový problém uznat, když jsou ti mladší v něčem lepší, u žen to neplatí. „Muž si svůj neúspěch tolik nespojuje se sebehodnotou. Ale žena zaměřená na výkon a výsledek si to automaticky spojuje s tím, že není dost dobrá. A je to chyba toho mužského světa, ve kterém se nenosí laskavost a spolupráce,“ dodává.

Radost na první místo

„Každého z nás nějak ovlivňuje jeho okolí. V mém životě mě nikdo soutěžit nenutí a stejně to dělám ráda, mám z toho radost. Třeba v práci,“ říká bývalá vrcholová sportovkyně a dnes televizní moderátorka Barbora Černošková.

Vrcholový sport není vhodný pro nikoho. Ani pro ženy, ani pro muže.
Barbora Černošková

„Nemyslím si, že dělící čára je mezi pohlavími. V obou jsou lidé laskaví, empatičtí i predátoři. A vadí mi, že se u ženy, která je klasifikována jako soutěživá, vylučuje, že může být i laskavá. A že je soutěživost stigmatizována jako něco špatného. Není,“ dodává.

Se Studničkou se shodují na tom, že je třeba změnit přístup trenérů, aby více než o výkon šlo o radost ze sportu. „Aby měli lepší přístup k dětem, nejen k ženám. Vždyť existuje řada příkladů, že i mužům ten tlak škodí. Spousta mladých hokejistů mířících do NHL propadá alkoholu, protože to neunáší,“ uzavírá Černošková.

autoři: Veronika Sedláčková , ert

Související