Vrátí se Hillary Clintonová do Bílého domu?

9. červen 2003

Ačkoli bylo na prodej memoárů až do nedělní půlnoci uvaleno přísné embargo, citovala americká tisková agentura Associated Press některé jejich pasáže již před týdnem. Nakladatelství Simon & Schuster proto údajně zvažuje, že na AP podá soudní žalobu. Ať už ale svou hrozbu splní, či nikoli, svou úlohu předčasný "únik" některých výtisků splnil: udělal knížce reklamu a spustil diskusi jak o pravdivosti pamětí, tak o cílech, které by vydáním knihy mohla bývalá první dáma Spojených států sledovat.

Americká veřejnost se tak již měla možnost dozvědět, že ve svých více než 500-set stránkových memoárech, za které získala 8 milionů dolarů, se Clintonová vrací mimo jiné ke svému dětství, které strávila ve státě Illinois, nebo ke své právnické kariéře. Především se však věnuje 8 rokům, které prožila na washingtonské Pennsylvania Avenue - právě na této adrese již zhruba dvě století sídlí úřadující americký prezident. Asi největší pozornost potom vzbuzují ty pasáže knihy, které jsou věnovány aféře s Monikou Lewinskou. Hillary Clintonová detailně popisuje den, kdy se jí manžel přiznal k poměru se svou stážistkou, líčí průběh vyšetřování svého muže zvláštní komisí, kterou vedl Kenneth Starr a rozebírá také důvody, proč nakonec zavrhla myšlenku na rozvod. Americký deník Washington Times však podotýká, že knížka není zajímavá jen tím, o čem pojednává, ale také tím, čemu se příliš nevěnuje. Například ve srovnání s Kennethem Starrem je tehdejší ministryně spravedlnosti Jane Renová zmiňována jen zběžně. Stejně tak nehraje v pamětech významnou roli ani bývalý viceprezident Al Gore.

Političtí odpůrci Hillary Clintonové její knihu odmítají. V čele těchto kritiků stojí autor rozhlasových talk show Rush Limbaugh a televizní moderátor Bill O´Reilly, oba známí přívrženci konzervativní pravice. Zpochybňují pravdivost některých údajů, které memoáry obsahují. O´Reilly navíc podle britského Guardianu mimo jiné prohlásil (cituji): "Vzpomeňte si, že senátorka Clintonová ve své výpovědi uvedla, že si nepamatuje určité klíčové události kolem aféry Whitewater. Pamatuje si však zjevně dost na to, aby napsala 500-set stránkovou knihu." (konec citace)

"Living History" je mnohými považováno za jakýsi neohlášený krok Hillary Clintonové směrem k prezidentské kandidatuře na rok 2008. V rozhovoru, který poskytla americkému týdeníku Time, však bývalá první dáma něco takového vyloučila: "Nemám v úmyslu ucházet se o post prezidenta," uvedla Clintonová s tím, že se jí líbí práce senátorky a v roce 2006 se hodlá ucházet o své znovuzvolení. Průzkumy ale naznačují, že by jako kandidátka demokratů na funkci šéfky Bílého domu nebyla bez šancí už v prezidentských volbách, které se budou konat v příštím roce. Podle výsledků šetření Gallupova ústavu ze začátku června by ženskou kandidátku na prezidenta Spojených států volilo 87% Američanů. Jen necelých 40% by však dalo svůj hlas Clintonové. Podle téhož zdroje ale současná senátorka za New York zůstává poněkud kontroverzní osobností: 43% obyvatel Ameriky prohlásilo, že na ni má pozitivní názor, stejný počet respondentů uvedl opak.

Zatímco někteří ve vydání pamětí Hillary Clintonové vidí jen politický kalkul a přípravu na prezidentskou kandidaturu, jiní oponují, že manželka bývalého nejmocnějšího muže Ameriky pouze vydala své vzpomínky - stejně, jako tak učinily mnohé manželky bývalých prezidentů před ní. Diskusí o jejích memoárech však kontroverze kolem Clintonové pravděpodobně neskončí. Britský Guardian ve svém sobotním vydání uvedl, že americká kabelová televizní stanice Arts and Entertainment o bývalé první dámě připravuje film. Jeho scénář byl napsán podle neautorizované biografie Gaila Sheehyho "Hillary´s Choice". A hlavní role prý byla nabídnuta známé hollywoodské hvězdě Sharon Stoneové. Snímek má být uveden v příštím roce, kdy bude v plném proudu klání o nejvyšší úřad v zemi.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio