Voňavé a křupavé onigiri

24. září 2010

Zkusili jste již někdy něco z japonské kuchyně? Někteří možná ano, někteří možná ne. Ani se vám nedivím. Všechny ty mořské řasy, syrové ryby, podivná zelenina, kdo by to riskoval, že jo... I když, nemusíte hned všechno házet do jednoho pytle. Možná by bylo vhodné začít s něčím jednodušším, zdravým, chutným, a stále originálně japonským, třeba s onigiri.

Že jste o tom ještě nikdy neslyšeli? Pokud jste někdy viděli nějaký japonský film nebo anime, určitě jste v něm onigiri zahlédli. Malý kus rýže, obalený mořskou řasou zvanou nori. Nic víc, nic míň. I když...

Labužník by možná řekl, že onigiri není jenom jen tak nějaký kus rýže. Onigiri, to je hromádka rýže vytvarovaná do pěkného trojúhelníku. Trojúhelník voňavé jemné rýže obalené mořskou řasou. Křupavou, na dotyk jemnou, a přeci pevnou. A v tomhle se nachází ještě malinkatý bonus ve formě zeleniny, ovoce, kuřátka, nebo třeba i natto (o kterém si něco povíme příště).

A takový básník... ten by mohl o onigiri napsat třeba i celou básnickou sbírku, nebo i dvě. Východisko z nouze, krabička poslední záchrany, samuraj v bambusovém hájku obhajující právo a čest. Onigiri, to je jako princ Bajaja, jako matka orlice, hora nejvyšší, jezero nejprůzračnější, les nejhustší. Onigiri, to je jako ranní paprsek, který ti otevře oči, jako čerstvý vzduch probouzející tvé smysly. Onigiri, to je jako splnit plán pětiletky na 117 procent...

Logo

Jednoduše, onigiri je Symbol. Symbol rychlého, chutného, a dokonce i poměrně zdravého jídla. Upřimně řečeno, něco takového najdete snad opravdu jenom v Japonsku...

Když člověk nemá čas, tak není nic jednoduššího než zajít do jednoho z obchodů některé ze sítí konbini (AmPm, 7eleven aj.). Konbini, to je další úžasná věc. Obchůdek, který se nachází na každém rohu a naleznete v něm snad všechno. Kombinace drogerie, potravin, elektroobchodu, banky a pošty. Samozřejmostí je jídlo, pití, alkohol, cigarety, magazíny, parfémy, holící potřeby, jednorázové telefony, baterky, CDčka, ponožky, můžete tu zaplatit účet za telefon... A můžete si tu koupit třeba i onigiri.

Vstoupíte do obchodu, a nemusíte ani dlouho hledat. Onigiri se nachází vždy v chladícím boxu napravo nebo nalevo hned vedle dveří. Jak jsem již zmínil v úvodu, onigiri se samozřejmě od sebe liší tím, co v nich můžete nalézt. Třeba kousek zeleniny. Nebo umeboshi, což je kyselá slivka. Mé oblíbené onigiri je se ší čikin (to jsou jenom pojaponštěná slova "sea chicken") nebo s natto. Záleží jenom na vás, co máte (nebo nemáte) rádi.

Cena onigiri v konbini je přibližně 130 yenů, což sice není málo, ale v takovém Tokyu zase ani moc. I když jsem již psal, že chutná výtečně, můj spolužák to vystihl přesněji: "ichiban oishii no wa, okaasan ga tsukutte kureru onigiri da..." což znamená "nejlepší onigiri je od maminky". Potvrdit to sice nemůžu, ale něco na tom asi bude.

autor: Michal Koža
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.