Volby v Gruzii

31. říjen 2003

Občané Gruzie budou tuto neděli volit nový parlament. Na první pohled všechno vypadá, jak má: na poslanecká místa vysílá své kandidáty dvaadvacet politických stran a koalic, byly publikovány výsledky předvolebních průzkumů, v médiích probíhá ostrá předvolební kampaň. Při bližším ohledání však zjistíme, že toto normální, až rutinní předvolební dění je jen fasáda, za kterou se skrývají věci velice zajímavé - anebo velice nepěkné.

Napřed ty zajímavé: nad nadějí hnutí Nová Gruzie na vstup do parlamentu se podle předvolebních průzkumů vznáší velikánský otazník. Samo o sobě to moc neznamená, naději na vstup do nového parlamentu má samozřejmě jen několik z dvaadvaceti kandidujících subjektů. V Gruzii stejně jako v jiných zemích existuje volební práh, a ten je pro koalici sedm procent.

Slibovaná zajímavost v tomto případě tkví v tom, že Nová Gruzie je koalice prezidenta Eduarda Ševardnadzeho, který zemi řídí již od roku 1992. V komunálních volbách, které se konaly loni začátkem června, se ovšem kandidáti jeho strany (tehdy to ještě nebyla koalice) nedostali například do zastupitelstva v hlavním městě Tbilisi. A nejvíc hlasů, asi čtvrtinu, dostaly v těchto volbách Strana práce a Národní hnutí, které vedly volební kampaň pod heslem "Gruzie bez Ševardnadzeho". Éra slávy Eduarda Ševardnadzeho spěje ke konci a politici, o které se opíral, ho postupně opouštějí. Není divu, vždyť v očích voličů nese prezident hlavní odpovědnost za obrovskou nezaměstnanost a bídu, která zemi sužuje.

Věci velmi nepěkné, o kterých jsem se zmínila, se dějí v gruzínské autonomní republice Adžárie u Černého moře. Autonomní Adžárii vládne prezident Aslan Abašidze, a ten také stojí v čele Všegruzínského svazu obrody, což je slepenec programově nesourodých stran, hnutí a straniček.

Troufnu si předem odhadnout, že Abašidze a jeho svaz volby v Adžárii vyhrají na celé čáře. V roce 1999 jsem na jednom okrsku v hlavním městě Adžárie Batumi sledovala jako mezinárodní pozorovatelka průběh parlamentních voleb. Celý den jsem se nehnula z volební místnosti a pečlivě jsem si dělala čárku za každého, kdo vhodil do urny hlasovací lístek. Napočítala jsem kolem patnácti set voličů, tedy asi dvě třetiny z dvou tisíc dvou set, kteří byli na tomto okrsku zapsáni ve volebních seznamech. Přesto dokázal předseda volební komise z urny vyčarovat přesně tolik hlasovacích lístků, kolik bylo na okrsku zapsáno voličů. Jen náhodou se mu stalo, že po sečtení všech hlasů zůstal na stole ležet ještě jeden hlasovací lístek - ten ovšem už byl nad sto procent, a tak ho předseda označil za neplatný. Aslan Abašidze samozřejmě drtivě zvítězil.

Jsem si jistá, že podobně budou parlamentní volby v gruzínské Adžárii vypadat i tuto neděli. To, co jim předchází, je ohavné: 23. října rozehnala adžárská policie a jednotky, určené pro boj s teroristy, manifestaci opozičního Národního hnutí tak brutálně, že řada z tisíce demonstrantů skončila v nemocnici. 24. října zbili neznámí muži před očima novinářů a za policejní asistence kandidáta téže strany Davida Berdzenešviliho a to tak, že musel také do nemocnice. A to jsou jen dva střípky z obrovské mozaiky usilovné propagandy spojené s drsným zastrašováním každého, kdo by si usmyslel, že Aslan Abašidze nemusí být jediným vládcem malé autonomní republiky.

Silný nátlak a rozsáhlé volební podvody se neomezují na Adžárii, bývají běžné po celém území Gruzie - či lépe řečeno po celém jižním Kavkaze, v Ázerbájdžánu a v Arménii právě tak jako v Gruzii. Sledovala jsem spolu se sedmnácti dalšími českými občany před několika málo týdny prezidentské volby v Ázerbájdžánu. Podle našeho názoru to vůbec nebyly skutečné volby, ale velké podvodné divadlo, určené k oklamání mezinárodních pozorovatelů, západních státníků, i ázerbájdžánské a světové veřejnosti.

Musím říci, že mě to velmi trápí. Netrápí mne jen podvody jihokavkazských mocných na vlastních společnostech, v nichž mám mnoho přátel. Ještě víc mě trápí, že mezinárodní organizace, jako je Rada Evropy nebo OBSE, tj. Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, k podvodům a násilím mlčí nebo se o nich vyjadřují jen vyhýbavě. Přitom jsou Ázerbájdžán i Gruzie členy těchto institucí, a tudíž by pro ně měly platit stejné normy jako dejme tomu pro Česko nebo pro Francii.

Kvůli skandálnímu průběhu ázerbájdžánských prezidentských voleb demonstrovalo ve středu ve Varšavě před sídlem OBSE několik polských pozorovatelů. Měli na očích černé brýle a v ruce bílé hole slepců. "To jsou nástroje, které používá OBSE při volbách na jižním Kavkaze," řekl jeden z nich novinářům. Dávám mu plně za pravdu - a obávám se, že i po nedělních parlamentních volbách v Gruzii bude následovat neslané nemastné prohlášení OBSE o tom, že při volbách sice došlo k nějakým nepatřičnostem, ale vcelku to byl další krok k demokracii.

autor: Petruška Šustrová
Spustit audio