Volby 2002 - Koalice

11. červen 2002

V našem představování politických stran kandidujících do Poslanecké sněmovny Parlamentu se dostáváme k těm, kteří mají šanci nejen v poslaneckých lavicích zasednout, ale též podílet se na vládních funkcích. Dnes se zamyslíme nad Koalicí, která jde do voleb s kandidátku č.25.

Od r.1998, kdy vznikla, jako tehdy Čtyřkoalice - co by reakce na Opoziční smlouvu, ji tvořila SU, KDU-ČSL, ODA a DU. Úspěchu dosáhla Čtyřkoalice hlavně v senátních volbách r.f2000. Její senátoři tvořili téměř polovinu horní sněmovny parlamentu. Po vyškrtnutí ODA kvůli neshodám při řešení jejího dluhu letos v únoru se název změnil na současnou Koalici a uprázdněná místa ODA zaplňují na kandidátkách Koalice nezávislé osobnosti. V Praze takto kandiduje např. evangelický farář Svatopluk Karásek. Kromě lídrů dvou největších stran Koalice Cyrila Svobody a Hany Marvanové se mezi kandidáty objevují osvědčené tváře jako ve středních Čechách Vlasta Parkanová, na Ústecku Karel Kühnl, v Liberci Petr Mareš a na Vysočině Jan Kasal.

Volební program s názvem "Volební program Koalice pro volby 2002 a neb dáme věci do pořádku" je poměrně rozsáhlý. Pět základních oblastí, ve kterých Koalice cítí nutnost změn. Autoři programového prohlášení nejprve pojmenovávají problémy a nedostatky dosavadní praxe a pak vždy připojují a přinášejí nástin toho, jak Koalice chce situaci změnit. Půjdeme-li po těch hlavních problémech, pak musíme začít právním státem. Koalice se jasně vyslovuje pro přímou volbu prezidenta republiky - v tomto je nejradikálnější ze silných politických stran, protože ODS a komunisté jsou proti přímé volbě a sociální demokraté váhají a říkají spíše ano. Z toho samozřejmě vyplývá i nutná změna ústavy v tomto bodě.

Dalším požadavkem je omezení trestní imunity ústavních činitelů. Smyslem chystaných změn v soudnictví je zrychlení soudního řízení. Proti korupci chce Koalice ve svém prohlášení bojovat zpřísněním zákona o veřejných zakázkách a zákona o střetu zájmů. Zajímavý je v této souvislosti požadavek na mediální rady sdělovacích prostředků, které by měly být podle Koalice nezávislé na politických stranách a na vládě.

V kapitole týkající se rodiny, přichází Koalice s nápadem na společné zdanění manželů, což by mělo zvýšit životní úroveň nižších příjmových skupin. Když jsme u rodiny, Koalice navrhuje změny také v bytové politice. Chce ještě více zpřístupnit hypotéky, a uvolnit trh s byty, ale na druhé straně podpořit též chráněné bydlení pro handicapované občany. Ve školství chce tato strana posílit ostavení pedagogů, ale zároveň zkvalitnění výuky.

V daňové oblasti chce Koalice zavést posun od daní přímých k nepřímým. S nezaměstnaností se vyrovnává elegantním sloganem, že ji sníží vytvořením takových podmínek, kdy bude výhodnější pracovat, než brát sociální dávky.

V závěrečné kapitole svého volebního programu se Koalice věnuje EU a našemu vstupu do ní. Netají se svým optimismem, když Unii považuje za největší a neúspěšnější projekt dosavadní historie kontinentu a je pro naše co nejrychlejší začlenění do ní. S rokem 2004 počítá Koalice jako s nejzazším datem našeho možného vstupu. Poměrně sebevědomě také slibuje, že do dvou let od vstupu do Unie se zasadí za zrušení přechodných ustanovení, která umožní např. volný pohyb pracovních sil.

Jasný názor je v programu vyjádřen i na naši armádu a obranu státu. V co nejkratší době bychom měli mít armádu sice menší, ale zato plně profesionální. V přechodném období by se měla zkracovat základní vojenská služba - nejdřív na 8, později na 4 měsíce. Koalice také nabízí (podle jejích slov) důstojné zabezpečení těm, kteří se aktivně projeví při plnění vojenských misí v zahraničí nebo v podobných situacích.

Tolik alespoň tedy k těm význačnějším bodům koaličního volebního programu, protože podrobnější hodnocení je nad naše časové možnosti. Dlužno říct, že program Koalice je na rozdíl od některých jiných komplexnější a v bodech, kde kritizuje dosavadní stav, nejen navrhuje přijatelné řešení, které by současný stav mohlo zlepšit, ale je alespoň v té nejobecnější rovině vyargumentován. Pro voliče může být pozitivní, že v mnoha věcech tak rozdílné strany, které Koalici stvoří, se na programu vůbec dokázaly shodnout; uvidí se ovšem, jak se dokáží shodnout v případě vítězství i v reálné politice po volbách.

Zatím je jasné, že stejně jako doposud, nechce mít Koalice v Poslanecké sněmovně Parlamentu společný poslanecký klub, nýbrž každá strana bude mít klub svůj vlastní. Na závěr snad ještě výstižný postřeh z deníku Mladá fronta Dnes, a sice na téma, proč volit, nebo naopak nevolit, Koalici. Tedy volit podle těchto novin proto, že nabízí alternativu proti ODS a ČSSD a lze očekávat, že není tolik spjata s podnikatelskými zájmy o tyto dvě strany, no a jako důvod proč nevolit, se uvádí, že člověk neví, zda volí pravicovou či levicovou vládu, resp. jak se konzervativní lidovci a liberální unionisté po volbách dokáží shodnout.

rse@rozhlas.cz

autor: Vladim Pavrovský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.