Vnitřní hodiny slepých ryb

7. září 2011
Monitor

Žije ve věčné tmě a nemá oči. Přesto si ryba jeskyník zachovala tikající vnitřní hodiny.

Cirkadiánní rytmus řídí především světlo. Existují však i živočichové, kteří celé miliony let strávili v absolutní temnotě. Mají své „vnitřní hodiny“ také oni? Tým německých a italských vědců hledal odpověď porovnáváním dvou druhů ryb. První byla oblíbená pokusná rybka danio pruhované (Danio rerio), druhou prazvláštní jeskyník somálský (Phreatichthys andruzzii), který žije pod Somálskou pouští. Ve tmě a izolaci jeskyníci strávili asi 2 miliony let a a stejně jako jiné jeskynní ryby ztratili oči. Nová studie dokazuje, že přišli také o funkční fotoreceptory, které se u ryb vyskytují téměř ve všech tkáních.

Oba druhy ryb vědci vystavili cyklům světla a tmy a sledovali jejich pohybovou aktivitu a expresi genů, které souvisí s cirkadiánními rytmy. Rybky dania, které normálně vidí, prokázaly, že vlastní masivní vnitřní hodiny, které se synchronizují světelným cyklem. Slepí jeskyníci na střídání světla a tmy nijak nereagovali. Alternativní signál v podobě pravidelné doby krmení však u nich vyvolal stejnou cirkadiánní rytmicitu jako u obyčejných ryb. To znamená, že jeskyníci vnitřní hodiny stále mají – pouze se nedají „seřídit“ pomocí světla. Další výzkum ukázal, že vnitřní hodiny jeskyníků tikají v extrémně dlouhé periodě 47 hodin.

Zdroj: PLoS Biology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.