Velký antický hrob z doby Alexandra Velikého byl objeven v řecké Makedonii

25. říjen 2014

Řecké ministerstvo kultury oznámilo, že archeologové objevili v dosud největším vykopaném hrobě u města Amfipolis na severu země hlavu téměř nepoškozené sfingy.

Památka, která se našla ve čtvrté komoře pohřební mohyly na nalezišti v řecké Makedonii, je nejméně půl metru vysoká a nese stopy červené barvy. Zprávu přinesl internetový kulturní magazín Artdaily.

Archeologové objevili ve stejné mohyle zbytky křídel stejné sfingy, která byla nalezena už v srpnu. Její hlava je zatím posledním nálezem v obrovském hrobě, který je datován do 4. století před Kristem, kdy tuto oblast ovládal Alexandr Makedonský.

Od počátku srpna už byla objevena mozaika s mužem řídícím válečný nebo závodní vůz a velmi pěkné karyatidy, což jsou podpůrné sloupy v podobě ženských postav. Je tu také velká mozaika s motivem Hádova únosu Persefony.

Od srpnového objevu naleziště, které má zřejmě velký historický význam – místo navštívil i řecký premiér Antonis Samaras – se rychle rozšířily dohady, kdo tu byl pohřben.

Psalo se o Alexandrově perské choti Roxaně, o jeho matce Olympiadě, ale možná tu spočinul jeden z Alexandrových generálů.

Zpráva magazínu Artdaily končí slovy, že ať tak či onak, navzdory velkým nadějím některých historiků je velmi nepravděpodobné, že tu byl hrob samotného Alexandra Velikého.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Jan Černý
Spustit audio