Vědci zjistili, jak zaškatulkovat lidstvo. Čtyři typy osobností skutečně existují

29. září 2018

Od dob, kdy Hippokratés ve 4. století před naším letopočtem rozdělil lidi na sangviniky, choleriky, flegmatiky a melancholiky, se stále znovu vracely snahy postavit typologii osobností na pevný základ. Potíž je v tom, že s klasifikací přicházeli nejčastěji amatéři. Odborníci byli proti. Podle nich nešlo lidstvo zaškatulkovat do čtyř skupin na základě několika málo rysů.

Teď se pohled mění, píše britský list Daily Telegraph a poukazuje na průlomovou vědeckou studii. V plném znění vyšla v příloze Human Behaviour vědeckého magazínu Nature.

Výzkumníci ze Severozápadní univerzity z amerického státu Illinois prošli na jeden a půl milionu internetových osobnostních dotazníků. Závěr? Přinejmenším čtyři rozlišitelné typy lidí prý skutečně existují.

Milionová data

Osobnostní kategorie se dělí takto: typ průměrný, zdrženlivý, sebestředný a modelový neboli vzorový. Výzkum nyní mimo jiné přinesl dobrou zprávu pro rodiče dětí v pubertě. S věkem se údajně základní charakteristiky mění a člověk se stává v průměru svědomitějším a vstřícnějším než adolescenti pod dvacet let.

„O typech osobností jste si dosud mohli počíst jen v takzvané svépomocné literatuře. Vědecká periodika tématu nevěnovala sebemenší pozornost. Náš výzkum to definitivně změní,“ píše jeden z autorů studie, profesor biochemie Luís Amaral.

Dosavadní typologie vycházely z výzkumů prováděných na malých skupinách lidí a nebylo vždy možné je ověřit. Nejznámější jsou takzvané indikátory typu podle Myersové a Briggsové, což je modifikovaná verze testů otce psychoanalýzy Carla Gustava Junga.

Vědci z Illinois využili toho, že osobností testy si dnes v on-line podobě dělají miliony lidí, a zkusili vyjít z velkých dat, včetně populárního pořadu stanice BBC s názvem Velký osobnostní test.

Z obrovských dat badatelům vyšlo pět obecně přijímaných osobnostních charakteristik: je to neurotičnost, extroverze, otevřenost, schopnost dohodnout se a svědomitost. Vědci pak vytvořili nové algoritmy a z těch jim vzešly čtyři základní typy.

Nejde o náhodu

Takzvaně průměrní lidé vykazují značný stupeň neurózy a extroverze, ale jsou málo otevření. Zdrženliví jsou emočně stabilní, s nízkými hodnotami otevřenosti a neurózy. Modelový typ není neurotický a má vysoké hodnoty v otevřenosti, extroverzi a schopnosti se dohodnout.

Sebestředný člověk sice vykazuje velké hodnoty extroverze, je mírně neurotický, ale téměř nulový co se schopnosti dohodnout se či otevřenosti týče. „Je to typ, který je lépe držet si od těla,“ dodává akademik Amaral.

„Data se nám s pomocí algoritmů vracela ve stále stejných skupinách. Statisticky lze vyloučit, že by šlo o náhodu,“ podotýká zase spoluautor studie William Revelle, profesor psychologie z Weinbergovy univerzity. „Považujeme to za důkaz, že různé lidské typy opravdu existují,“ řekl Telegraphu.

Pro ověření výzkumu se badatelé zaměřili na notoricky známou sebestřednou skupinu lidí – náctileté chlapce. „Všichni víme, že myslí jen na sebe. Pokud byla data získaná z demografického průzkumu správná, museli se nám objevit v námi definované kategorii,“ vysvětluje Amaral.

Šetření pak skutečně ukázalo, že v kategorii „sobců“ jich je zdaleka nejvíce, zatímco dívek nad 15 let věku tam byl nedostatek, informuje závěrem britský Daily Telegraph.

autor: Rostislav Matulík
Spustit audio