Vědci našli nový způsob hledání památek mayské civilizace

27. únor 2006
Monitor

Význam těchto výzkumů nespočívá ani tak v tom, co vědci našli, ale jak k tomu dospěli. Nový systém výzkumů je založený na spojení tří vědeckých oblastí - archeologie, astronomie a chemie.

Mayská civilizace zanikla z dosud nezjištěných důvodů v 9. století. Její památky byly ukryty v tropických lesích Střední Ameriky více než 1000 let a k jejich objevování docházelo většinou náhodně. Teď však vědci přišli na systém, jak tyto ztracené ruiny poměrně snadno nalézt. A to za pomoci snímkům ze satelitů umístěných na kosmických družicích a výškových letadlech. Pro jejich identifikaci pak využívají chemický rozbor stavebních materiálů, které Mayvé používali.

Vědci z Centra řízení letů NASA společně s archeology z university v New Hampshire objevili, že právě v oblastech, kde se nacházejí ruiny staveb mayské civilizace, mají rostliny specifické vlastnosti, například odlišnou barvu.

Příčinou změny barvy rostlin je podle vědců to, že Mayové budovali svá města z vápence. Rozpadem těchto staveb se změnilo chemické složení půdy v jejich okolí. Rostliny, které rostou v těchto oblastech, tak nemají dostatečné množství vláhy a živin, v důsledku čehož mohou uhynout nebo se odbarvovat.

A nezůstalo jen u teorie. V roce 2004 na základě analýzy daných snímků podnikli archeologové expedici do oblastí, které jsou na nich označeny. A skutečně objevili místa, kde žili Mayové, přesně na těch místech, které analýza předpověděla.

Zatím se jednalo o předběžnou expedici, která měla potvrdit teoretické předpoklady. Rozsáhlejší expedice vědců v Guatemale je naplánována na rok 2009. Nalezení samotných ruin však není jejím hlavním cílem. Druhým hlediskem výzkumů je použití počítačových modelů klimatu pro určení toho, jaký vliv mělo kácení lesů, které ve velkém prováděli Mayové, na klima Střední Ameriky té doby. Takovým způsobem by mohlo být zjištěno, jestli byla činnost člověka příčinou změny okolního prostředí, které přivedlo k zániku mayskou civilizaci.

Spustit audio