Ve znamení železa i zlata

28. září 2011
Monitor

Když před téměř 750. lety Přemysl Otakar II., král železný a zlatý, zakládal klášter nedaleko Českého Krumlova, netušil, že jeho přízvisko ovlivní další osudy místa.

Klášter Zlatá Koruna má ve svých zdech vepsánu nejen přísnou řeholi a krvavé útoky husitů, ale na čas se proměnil také ve slévárnu, strojírnu nebo na byty. Jaké je místo dnes? Odpověď nabídne speciální vydání pořadu Monitor s premiérou 28. září od 10 hodin.

Jak klášter získal přídomek zlatá? Co skrývají nápisy na stěnách? Jak je s klášterem propojena rodina Petra Parléře a jak se Zlatou Korunou souvisí Karel Jaromír Erben? Stačí si společně s Janem Boučkem projít první prohlídkový okruh a dozvíte se o dějinách kláštera mnohem víc.

Za předkem českých tunelářů
Už jen do 30. září budete mít v klášteře příležitost spatřit výstavu Corpus delicti Rožmberských zločinů: Oldřich II. z Rožmberka – otec českých tunelářů. Zcela poprvé představuje originály falz, kterými Oldřich II. dokázal neoprávněně získat do svých majetků také klášter Zlatá Koruna. Oldřichův příběh jsme připomínali také v článku Otec českých tunelářů.

Klášter Zlatá Koruna
autor: Adriana Krobová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.