Ve Fergusonu hrozí další eskalace násilí. Ve městě jsou tajní policisté i FBI

24. listopad 2014

"Pokud soud policistu neobžaluje, povede to k další eskalaci násilí," obává se šéfredaktor serveru Aktuálně.cz Pavel Tomášek. Velká porota totiž v nejbližších dnech rozhodne o bělošském policistovi, který v létě zastřelil černošského adolescenta.

Americká společnost s napětím očekává pondělní verdikt velké poroty. Ta by se měla rozhodnout o případném obžalování bělošského policisty, který v létě zabil černošského mladíka.

Zabití neozbrojeného černošského chlapce bělošským policistou Darrenem Wilsonem vyvolalo protesty, které se rozhořely po celém městě. Při vlně nepokojů spojených s rabováním a se střety s policií byly zraněny desítky lidí a přes dvě stovky policie zadržela.

„Černošská populace s velkým napětím očekává rozhodnutí poroty, které se odkládá,“ hodnotí šéfredaktor serveru Aktuálně.cz Pavel Tomášek. Pokud by policistu policie neobžalovala, hrozí ve městě další eskalace napětí, dodává.

Tomu se snaží USA předejít. „Ferguson je teď opevněný, je tam řada příslušníků FBI, tajných policistů,“ vysvětluje Tomášek.

Podle šéfredaktora Aktuálně.cz je velká černošská komunita v jižanském Fergusonu relativně nová. „Ještě před nějakými patnácti lety zde nebylo cítit jakékoliv rasové napětí,“ popisuje situaci Tomášek. K velkému přílivu černošské populace došlo až před deseti lety. „To vždycky vede k nárůstu nestability,“ uzavírá.

autoři: rkr , Vojtěch Soudný
Spustit audio