Vakcíny proti covidu nepoškozují plodnost lidí. Naopak těhotné ochrání před komplikacemi po nemoci

15. říjen 2021

Tempo očkování proti koronaviru v Česku dál zpomaluje, ukazují to data ministerstva zdravotnictví. U lidí starších 12 let je plně naočkovaných něco přes 64 procent populace. A v té víc než třetině obyvatel, kteří očkování dál odmítají, jsou i lidé, kteří mají obavy z toho, že by vakcína mohla nějak poškodit jejich plodnost. Odborníci to přitom od chvíle, kdy se ve světě začalo očkovat, usilovně vyvracejí, upozorňuje v Koronafokusu redaktorka Zuzana Machálková.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Vakcinologové i gynekologové jsou přesvědčeni, že očkování proti covidu-19 na plodnost žádný negativní vliv nemá. Je to podle nich ukázkový příklad dezinformací, které se o vakcínách proti koronaviru šíří.

„Tyto informace jsou neprokázané, nemají vědeckou oporu, nezakládají se na pravdě. Žádné takové problémy nebyly zaznamenány,“ zdůrazňuje primářka Kliniky infekčních nemocí pražské Fakultní nemocnice Bulovka Hana Roháčová.

Čtěte také

Dezinformace se neopírá v podstatě o nic, co by bylo vědecky potvrzené. Tvrdí sice, že pokud je mezi bílkovinami placenty a bílkovinami koronaviru nějaká drobná podobnost, tak člověku, který si vytváří proti určitému proteinu protilátky, to může negativně ovlivnit plodnost. Proč něco takového ale není možné, vysvětluje Roman Chlíbek z České vakcinologické společnosti:

„Podobné protilátky vyráběli i lidé, kteří infekci prodělali. Pak bychom sledovali, že ženy po covidu jsou neplodné. Ale žádné takové informace tady nejsou.“

Nejen Česká vakcinologická společnost, ale taky mezinárodní zdravotnické společnosti včetně Světové zdravotnické organizace (WHO) proto doporučují párům, které plánují počít, ale taky těhotným ženám, aby se nechali naočkovat.

Nemocným covidem hrozí předčasný porod

Všechny schválené vakcíny mají velmi vysokou účinnost, takže pravděpodobnost, že se naočkovaný člověk nakazí, je malá. Navíc, rizika vedlejších účinků očkování jsou ve srovnání s riziky onemocnění mizivá.

Například u těhotných žen, které se nakazí covidem-19, hrozí předčasný porod. Závažný průběh onemocnění, který u nenaočkovaných lidí hrozí, pak navíc může ovlivnit i dítě. Samotné očkování přitom hladký průběh těhotenství nijak neohrožuje.

Vakcína může rozhodit menstruační cyklus

S plodností souvisí i menstruační cyklus ženy. Podle Vladimíra Dvořáka z České gynekologické a porodnické společnosti se opravdu může stát, že očkování ženě cyklus krátkodobě rozhodí.

„Může nastat mírná reakce na vakcínu, jako je teplota. Nebo to, že se člověk necítí dobře. U ženy to může být i zpoždění menses nebo prodložené krvácení. To ale neznamená, že by do budoucna měla sníženou schopnost otěhotnět nebo donosit dítě,“ tvrdí Dvořák.

Může nastat třeba i to, že se u ženy objeví mírné krvácení i mimo menstruaci, nebo pak perioda může být silnější než obvykle. To by ale nemělo trvat dlouhodobě, na plodnost to proto podle odborníků žádný vliv nemá.

V případě, že by se u ženy objevily nějaké příznaky, kterých by se obávala, měla by se určitě obrátit na svého gynekologa.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

Spustit audio