Vakcína proti obezitě?

8. červen 2011
Monitor

Vakcína namířená proti „hormonu hladu“ potlačuje chuť k jídlu a urychluje spalování kalorií. Bohužel zatím jenom u pokusných myší.

Hormon ghrelin se tvoří se v buňkách žaludeční a střevní sliznice. Pokud člověk delší dobu nic nejedl, vyvolá ghrelin pocit hladu a zároveň sníží energetické výdaje organismu. Nejnovější studie ukazují, že aktivita ghrelinu je slabší u pacientů, kteří podstoupili chirurgické zmenšení žaludku. Naznačuje to, že v pozadí ztráty váhy po zákroku může být mimo jiné omezení činnosti ghrelinu. Portugalští vědci proto zkusili vyvinout vakcínu proti obezitě, která by mířila právě na tento „hormon hladu”.

Využili neškodný virus s „nákladem” molekul ghrelinu, který vstříkli pokusným myším. V jejich organismu se vytvořily protilátky proti ghrelinu, z nichž vědci připravili vakcínu. Experimenty na dalších myších prokázaly, že vakcína zvyšuje spalování kalorií a potlačuje chuť k jídlu. Už po první dávce naočkované myši přijímaly o 18 % méně potravy než nenaočkovaná zvířata. Po poslední, třetí dávce toho myši snědly méně o celou polovinu. Efekt byl patrný ještě za dva měsíce po poslední dávce vakcíny, což by u člověka odpovídalo asi 4 rokům. Vakcína proti ghrelinu v kombinaci s dietou a cvičením by se proto podle vědců mohla stát alternativní léčbou obezity.

Zdroj: The Endocrine Society

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.