Václav Malý

22. listopad 2018

Biskup Václav Malý, jako zakladatel a později i mluvčí Charty 77, v listopadu 1989 hovořil ke třem čtvrtinám milionu lidí na Letenské pláni. K lidem promlouvá stále a jeho životním heslem je: Pokora a pravda. „Pokory je málo. Spíše je to reklama sebe sama, sebezahledění, zájmy pro sebe, pro své blízké a pro své cíle,“ komentuje současnou politickou situaci host Osobnosti Plus.

Pokora znamená, že se člověk dokáže přiznat ke svým chybám. To mě na veřejné scéně chybí. Málokterý z představitelů dokáže říci: tady jsem se mýlil, ať už z jakýchkoli důvodů. Vždy si vážím člověka, který se dovede přihlásit ke svým omylům,“ říká pomocný biskup pražský a dodává:

Římskokatolický duchovní a pomocný biskup pražský Václav Malý byl po studiích v Litoměřicích na kněze vysvěcen 26. června 1976. V roce 1977 podepsal Chartu 77 a o rok později byl jedním ze 17 zakladatelů Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných. V lednu 1979 byl zbaven státního souhlasu, od 22. května do 22. prosince 1979 byl bez soudu vězněn, po obvinění z podvracení republiky. V letech 1980 – 1989 pracoval jako topič a zeměměřičský figurant, zároveň však působil tajně jako kněz a podílel se na tvorbě katolického samizdatu. Rok byl mluvčím Charty 77 (13. ledna 1981 – 7. ledna 1982). Od roku 1988 byl členem Československého helsinského výboru. V širokou veřejnou známost vešel za sametové revoluce v roce 1989, kdy moderoval velká lidová shromáždění, například shromáždění tři čtvrtě milionu lidí na Letenské pláni 25. listopadu nebo několik shromáždění na Václavském náměstí. Byl spoluzakladatelem a prvním mluvčím Občanského fóra. 3. prosince 1996 jej papež Jan Pavel II.jmenoval titulárním biskupem marcelliánským a pomocným biskupem pražským. Vysvěcen byl 11. ledna 1997. Jeho biskupské heslo zní Pokora a pravda. Vyjma práce v církvi, také jezdí po zemích, ve kterých se vyskytují političtí vězni.

Biskup Václav Malý: Víra osvobozuje od pokušení „mít“

03701981.jpeg

Biskup Václav Malý byl obviněn z podvracení republiky a seděl v komunistickém vězení, jeho podpis je pod Chartou 77 a spoluzakládal Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných, čímž se záhy stal nespravedlivě stíhaným i on sám. Dnes je pomocným biskupem pražským a jeho biskupské heslo zní: pokora a pravda.

autoři: Barbora Tachecí , kte
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.