Václav Havel v Parlamentu opět dal důraz na vstup do EU

15. prosinec 2000

Legislativní smršť sliboval Miloš Zeman předloni v létě když předstupoval před sněmovnu s žádostí o důvěru vládě, které se mu pak dostalo prostřednictvím hlasů smluvně opoziční ODS. Ona smršť měla podle nového premiéra znamenat, že vláda zavalí parlament masou nových zákonů a novel, a to především těch, které souvisejí s našim přibližováním k Evropské unii.

Jenomže sociálně-demokratický kabinet se ujal funkce a kde nic, tu nic, ani stopa po nějaké smršti, ba naopak se zdálo, že dosud žádná předcházející vláda nepracovala v legislativní oblasti tak volným tempem. Vlastně to ale žádné překvapení nebylo, lidé už byli zvyklí, že Zeman často přehání. A jeho voličům to nevadilo. Konec konců, kvůli slibované záplavě nových zákonů slaďujících tuzemská pravidla s normami unie sociální demokracie přece volby nevyhrála.

Musela tedy až přijít kritická zpráva evropské integrační komise, podle níž jsme v rychlosti přijímání nových zákonů zaostávali za ostatními kandidáty na členství, aby se Zemanův kabinet vzpamatoval a aby také obě komory parlamentu zvýšily úsilí.

A tak mohl v úterý při zahájení květnové schůze dolní komory prezident Havel ocenit, že sněmovna zintenzívnila a zrychlila tempo slaďování českého zákonodárství s legislativou unie.

President Václav Havel, který naposled vystoupil před poslanci před více než jedním a půl rokem však také neopomněl ve svém úterním vystoupení podotknout, že ČR bude posuzována nejen podle znění přijatých zákonů, ale i podle toho, jak budou v praxi uplatňována, stejně jako (cituji) "podle různých parametrů našeho společného života".

A nebyl by to Václav Havel, kdyby zároveň s poděkováním na poslance neapeloval a nepřipomněl jim, že prací na procesu schvalování zákonů jejich úkol nekončí a že mají také být stejně jako řadoví občané pozorní a důslední v tom, aby zákony byly plně aplikovány.

Sněmovna bude na nadcházející schůzi projednávat rozsáhlou justiční soudní reformu, jejíž osud je nejistý a prezident vyjádřil naději, že se ji podaří uskutečnit. Podle Havla je také třeba čelit všem případům korupce a velké hospodářské kriminality a také prohlubovat v ČR politickou kulturu a základní principy slušného soužití. "To všechno děláme nejen kvůli EU, ale musíme to dělat především kvůli sobě samým. Už z toho vyplývá, že není jiné alternativy než usilovat o členství v EU," řekl prezident a pokračoval slovy o tom, že je naše účast při debatě o institucionálním vývoji a reformě EU legitimní a správná.

Nemá smysl být nervózní z bruselské nadvlády. "Buďme sebevědomými a zároveň zdvořilými účastníky této diskuse," prohlásil Václav Havel.

Prezident rovněž pochválil snahu zákonodárců o prohlubování skutečného tržního prostředí, tedy o to, aby měly soudy silnější autoritu a mohly hrát roli jednoho z pilířů demokratické státnosti. Připomeňme, že jedním z podstatných kroků k vytváření autentického tržního prostředí patří zákon o konkursu a vyrovnání.

Jeho absenci v našem právním řádu kritizovala dlouhodobě jak unie, tak tuzemští i zahraniční ekonomičtí experti. Podle nich právě tato norma může rázněji uvést ekonomiku do pohybu. A i v tomto případě bude podstatné, jak důsledně budou takzvaný zákon o bankrotu zákon aplikovat soudy a zda se podaří urychlit proces vedoucí k průhlednějším vztahům a k možnosti aby se krachujícího podniku ujal nový majitel a pokusil se jej postavit zpět na nohy, či aby byla existence neperspektivních podniků jednou provždy ukončena, bez dnešního nekonečného oddalování, přinášejícího negativní sociální dopady, které musí zbytečně dlouho kompenzovat vláda s kapes daňových poplatníků.

Před nedávnem byla nastartována kampaň, mající za cíl seznámit občany hlouběji s výhoda i povinnostmi, které přináší členství ve společné Evropě. Než však bude na téma vstupu ČR do EU vypsáno rozhodující referendum, musíme mít drtivou většinu evropských norem zapracovaných do našeho právního řádu. Není na co čekat a poslanci si toho jsou snad už dnes vědomi. Však také předseda dolní komory Václav Klaus po prezidentově úterním projevu řekl, že sněmovna má eminentní zájem dát jasný signál o kvalitě naší připravenosti na vstup do EU.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.