V Zambii rozhoduje kmenová příslušnost. Přesto je stát ostrovem míru

11. únor 2015

Volební chování v Česku i Evropě ovlivňují faktory jako je vzdělání nebo materiální bohatství. Na světě jsou stále místa, kde při výběru politických zástupců působí i odlišné motivy, třeba rodinná, kmenová příslušnost.

Dobrou záminku poskytly předčasné prezidentské volby v Zambii. Zvítězil v nich o necelé dva procentní body favorizovaný kandidát vládní strany Edgar Lungu. Jeho hlavní soupeř hlasování označil za zmanipulované a výsledek neuznal, své příznivce ale vyzval ke klidu.

Zachoval se rozumněji než před 7 roky jeho kolegové v Keni, kteří za podobné konstelace spustily etnické vraždění a čistky. Teď v lednu Zambijci čekali na možnost splnit občanskou povinnost v dlouhých frontách navzdory vydatným lijákům.

Do odlehlých oblastí v buši musely dopravit hlasovací lístky vrtulníky. I to jsou specifika zambijské demokracie. V Zambii na konci minulého roku během začínající předvolební kampaně...

Bohatý finančník Hakainde Hichilema

Hakainde Hichilema v roce 2014

Přístav u města Mongu v deltě řeky Zambezi lemují miniaturní hliněné chatrče s plechovými střechami. Mezi nimi se v prachu prohánějí bosé děti. Místní, zdá se, žijí na existenční hraně, bez naděje na zlepšení, ačkoliv nepůsobí nešťastně...

V Zambii existuje i jiný svět. Ceny paliva i většiny potravin jsou srovnatelné s českými, platy několikanásobně nižší a většina obyvatel nemá pravidelně placenou práci. Do lepšího světa mají přístup jen někteří.

Nejvýraznější osobnost opozice a bohatý finančník Hakainde Hichilema slibuje Zambijcům mnohé. Mimo jiné levnější elektřinu, kukuřičnou mouku i osivo, stipendia pro chudé chytré studenty i podporu nuzným pouličním prodavačům:

„Chtěl bych vyzvat i ostatní africké lídry, abychom se nechovali jako profesionální politici. Já nechci být profesionální politik, jsem misionář politiky. Chceme vytvořit atraktivní podmínky pro obchod a investice, pracovní příležitosti a zajistit spravedlivý přísun daní, abychom mohli podporovat slabé členy společnosti.“

Hichilema kritizuje přílišnou, v Africe běžnou, závislost ekonomiky na těžbě nerostů v čele s mědí. Zároveň chce zahraničním těžařům nabídnout lepší podmínky, současné jsou podle něj likvidační. Rozvážně působící padesátník oslovuje vzdělanější lidi a svého hlavního soka, Edgara Lungu, obvinil před volbami z podněcování násilí vůči členům a příznivcům Hichilemovy strany (Jednotná strana pro národní rozvoj).

Edgar Lungu

Prezidentem Edgar Lungu

Podle Lunguových kritiků ovládl jeho tábor znesvářenou vládní stranu po smrti předchozího prezidenta především zastrašováním. Drsné politické konflikty a intriky ziskuchtivých členů před volbami ustoupily do pozadí a Zambie zůstává v regionu ostrovem míru.

Fanoušci Edgara Lungu se rekrutují z chudších městských a věkově mladších vrstev. Vládní Vlastenecká fronta, kterou odpůrci nazývají Rodina, mnoho jiných během tříleté dominance přesvědčila, že dokáže měnit věci k lepšímu. Ženy si všímají, že se v porodnicích zlepšila péče o matky s dětmi.

Od svých oponentů si Lungu nechce nechat vnutit reputaci nemocného alkoholika. Každému zájemci z řad politických rivalů prý může dokázat svou fyzickou kondici v boxerském ringu. Lungu se stylizoval do nositele odkazu loni zesnulého prezidenta Michaela Saty, do někoho, kdo svůj lid miluje stejně jako Sata a stejně jako on je připraven trpět pro dobro Zambie. Zambijci na taková slova slyší, odkaz mrtvého patriarchy zpochybňuje málokdo, přestože svým následovníkům zanechal hodně práce...

Po smrti prezidenta Saty Zambii dočasně vedl dosavadní viceprezident, potomek britských kolonizátorů Guy Scott. Západní média psala o první bílé hlavě afrického státu od pádu apartheidu, v samotné Zambii to velké vášně nevyvolalo.

Slum v přístavu u Mongu

Oliver Shalala z deníku The Post připomíná, že Zambijci mají pověst přátelských lidí, přívětivých vůči cizincům. Jako běloch v zemi poutáte větší pozornost, ale v pozitivním smyslu. Není to klišé. U Guye Scotta podle žurnalisty místní mnohem víc než barvu kůže vnímají jeho pevné pouto s rodnou Zambií. Znají ho dobře z minulosti a ví, že chodil do vesnic, kde rokoval s náčelníky, přespával na zemi, bez koupele a jedl co mu nabídli.

Neoblíbený kmen Tonga

Mnoha Zambijcům politika není lhostejná, jak dokazují v čase volebním a předvolebním energické diskuse v barech i na internetových fórech. Jejich účastníci vyjadřují sympatie rezolutním stylem na způsob fotbalových fanoušků. Málokdo pochybuje o tom, že pro volební výsledky i politické konflikty je v této zemi (jako ve většině Afriky) zásadní otázka kmenové příslušnosti.

V Zambii je 9 velkých etnických skupin a v Česku žijící rodačka z Lusaky Naomi si myslí, že Hakainde Hichilema ve volbách prohrál i kvůli svému původu, patří totiž k národu Tonga, který se mezi ostatními netěší velké oblibě.

„Věci, co lidi psali na Facebooku. Že oni musí jet někam jinam než v Zambie. Zambie je naše, oni tady nepatří atd. Kdo by měl jet pryč? Ty Tonga, lidi z kmene Tonga.“

Přístav u Mongu

Tradiční kmenové struktury mají v Zambii reálnou politickou moc. Nejvýrazněji to platí v případě západní provincie, kde vedle státního aparátu existuje historické království, kterému mj. patří většina zdejší půdy.

„Náš politický systém je prostý, má stejnou strukturu, která existuje v řadě zemí světa. Základem je patriarchální rodina. Několik rodin tvoří vesnici v čele s náčelníkem. Když nastane spor mezi vesnicemi, řeší ho oblastní šéfové, říkám jim kancléři. Nad nimi jsou náčelníci okresů, jako já, kteří mají přístup ke králi Barotselandu, jeho výsosti Litungovi. Máme povinnost mu podávat zprávy o problémech v našich okresech.“

Vysvětluje náčelník, zvaný Induna. Navzdory separatistickým tendencím v Barotselandu bylo dosavadní budování jednotné Zambie úspěšné, kýžená větší prosperita se nedostavila.

Podle Naomi, která má diplom z české univerzity, je klíčem ke světlejším zítřkům její rodné vlasti jednoznačně vzdělanější společnost.

autoři: jpr , sch
Spustit audio