V současné módě je chaos, říká oděvní designérka Liběna Rochová

13. duben 2016

Nosili byste na sobě oblečení vyrobené 3D tiskárnou? Jak se pozná kvalitní oděvní design a jak dobrý byznys módní návrhářství je? V Interview Plus odpovídá oděvní designérka Liběna Rochová.

Jsou podle jejího názoru nositelné modely, které vidíme na módních přehlídkách? „Záleží samozřejmě na odvaze nositelky,“ říká Liběna Rochová. „Myslím si, že třetina modelů z poslední inspirativní kolekce je nositelná. Taky jsem pár modelů už půjčila, ukázaly se na různých platformách a nositelky byly velmi spokojené,“ pokračuje Rochová.

„Mrzí mě, že potkávám běžně na ulici mnoho žen, které oděv moc neřeší,“ říká Liběna Rochová, podle které není vzhled otázka peněz, ale kultivovanosti a noblesy. „Člověk nemusí být oběť módy, ale jedná se o kultivovanost a kulturu, je to životní styl. Myslím si, že máme ještě co dohánět,“ pokračuje Rochová a dodává, že to je i otázka vlastního sebevědomí.

Konfekce zabíjí kreativitu

Módní návrhářství je také byznys. „Mě to nenaplňovalo a vadilo mi to, že mám 2x do roka přinášet kolekce, teď by to bylo ještě víckrát,“ vysvětluje svůj postoj Rochová. „Odmítala jsem se podílet na tomto typu byznysu, abych nejméně 2x do roka zahlcovala planetu svou kolekcí, připadalo mi to zbytečné,“ říká Rochová.

Liběna Rochová

Konfekce podle jejího názoru zabíjí kreativitu. „Ten tlak na ty kreativní a citlivé lidí je tak obrovský, že to neunesou,“ podotýká Rochová a dodává, že je to věc, která je kritizována i ve světových médiích.

Kritizuje také neetický přístup velkých módních řetězců. „Několik různých asistentů jezdí na přehlídky světových návrhářů a berou si nápady. Velkou rychlostí se to potom objeví na trhu, z levných materiálů. A potom tu je samozřejmě otázka realizace, protože ty zakázky se pak realizují v bezcelních zónách za co nejméně peněz,“ podotýká Rochová.


Liběna Rochová získala hlavní cenu a titul Grand designérka roku 2015 na březnovém předávání výročních cen za nejlepší design. Stala se druhou návrhářkou v historii cen, jež dostala hlavní cenu. Dostala i cenu v kategorii Módní designér roku.

Budoucnost módy

Liběna Rochová se nebojí různých materiálů a technologií, včetně 3D tisku. Vyzkoušela výrobu 3D bot a uplatnění podle ní 3D tisk nachází ve špercích. „Myslím si, že tímto směrem se móda nebude ubírat, protože to má velké limity, ale je důležité, že to vzniklo,“ říká Rochová.

„Móda je odraz doby, takže v dnešní módě, co mohu sledovat, je obrovský chaos, zmatek, který reflektuje to, v čem žijeme,“ uzavírá oděvní designérka Liběna Rochová.

Celý pořad Interview Plus s Liběnou Rochovou najdete v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio