V Rusku zakázali nezávislé předvolební průzkumy. Opozičník Navalnyj přišel s vlastním

O tom, že se Alexej Navalnyj jen tak nehodlá vzdát své kandidatury v blížících se prezidentských volbách, svědčí skutečnost, že založil vlastní nezávislou agenturu provádějící předvolební průzkumy.

O zřízení svého sociologického projektu informoval opozičník Navalnyj den poté, co vyšlo najevo, že nejrespektovanější nezávislé sociologické Centrum Jurije Levady nebude moci během prezidentské kampaně předvolební průzkumy zveřejňovat. Důvodem je to, že Levadovo Centrum bylo v roce 2016 zaregistrováno jako zahraniční agent, píší na svých stránkách ruské noviny Novaja Gazeta.

Podle ruských úřadů mělo být Centrum údajně financováno zahraničními organizacemi a působit politicky v jejich prospěch. A zákon říká, že „zahraniční agent“ sice může provádět předvolební průzkumy, ale během kampaně nesmí publikovat jejich výsledky. Porušení tohoto předpisu může skončit vysokými pokutami nebo dokonce zákazem činnosti organizace.

Masmédia nemají alternativu

Navalnyj se rozhodl voličům, kteří nevěří státním monopolistům – sociologickým agenturám VCIOM a FOM – nabídnout vlastní údaje. „Kvalitní sociologická data potřebuje každý politik, který vede předvolební kampaň. A Navalnyj, který se nemůže spolehnout na údaje zveřejňované strukturami vázanými na stát, logicky musí hledat alternativní řešení,“ vysvětluje politolog Gleb Pavlovský.

Podle spolupracovníka Levadova Centra Denise Volkova může nedostatek alternativních zdrojů sociologických průzkumů ovlivnit výsledky voleb. Nejde přitom podle něj jen o samotná čísla, ale o agresivitu, s níž jsou jednostranné údaje šířeny. „Když vám na všech televizních kanálech říkají, že má šanci jenom jeden kandidát, tak to samozřejmě vliv má. Hlavní problém je v tom, že masmédia nemají alternativu,“ stěžuje si Volkov.

Navalného sociologická agentura přišla po týdnu práce s prvními výsledky. Žebříček prezidentských kandidátů podle nich vede Vladimir Putin se 78 procenty, což je dokonce více, než naměřili státu poplatní sociologové. Vladimir Žirinovskij a komunistický kandidát Pavel Grudinin mají po osmi procentech a kandidáti liberální opozice Xenie Sobčaková a Grigorij Javlinskij jen jediné procento.

Vladimir Žirinovskij

Sám Navalnyj ve vlastním průzkumu chybí, nehledě na to, že jeho štáb i přes úřední zamítnutí opozičníkovy kandidatury usilovně pokračuje v Navalného prezidentské kampani.

Kdo bude druhý?

Podle samotného Navalného je jediným zajímavým momentem předvolebních průzkumů otázka, kdo skončí na druhém místě. Sám si tipuje Vladimira Žirinovského. Lidé se podle něj stydí přiznat, že Žirinovského volí, ale nakonec mu svůj hlas stejně dají, uvádí Novaja Gazeta.

Navalnyj však není jediným kandidátem, který nevěří údajům státem podporovaných sociologických agentur. Pouze na vlastní průzkumy se spoléhá například také volební štáb podnikatele Borise Titova.

Šéf kampaně Grigorije Javlinského Nikolaj Rybakov se pro změnu domnívá, že předvolební průzkumy jsou ze své podstaty nesmyslné, protože občané se bojí pravdivě odpovídat na otázky týkající se politiky. A tím spíše prý neřeknou, koho se chystají volit.

„Je ale jisté, že průzkumy agentury VCIOM bude státní moc využívat k tomu, aby potvrdila mýtus, že nikdo kromě Putina nemá šanci,“ má jasno Rybakov.

Podle expertů nedostupnost údajů od nezávislých organizací také zvyšuje pravděpodobnost zfalšování voleb. Když nezávislé předvolební průzkumy ukazují nízkou volební účast a ta během voleb náhle prudce stoupne, je to důkaz, že volby neproběhly regulérně, uzavírá Novaja Gazeta.

autor: Jan Machonin
Spustit audio