V Polsku znovu propukla "smolenská" válka

15. červenec 2010

Když 10. dubna havaroval u Smolenska letoun s polským prezidentem Lechem Kaczyňskim a devíti desítkami dalších politiků, vyvolalo to v zemi neobvyklý pocit národní jednoty. Když byli poté Lech Kaczyňski s manželkou pohřben na krakovském Wawelu-navzdory odporu části veřejnosti- sdělovací prostředky varovaly, že válka mezi politiky před volbou nového prezidenta začala.

Byla to pravda. Nicméně prezidentští kandidáti své kampaně na návratu ke smolenské tragédii nestavěli. Tři měsíce zavládlo jakési post smolenské mlčení. I Jaroslaw Kaczyňski, který kandidoval na místo svého zesnulého bratra se dokonce snažil ukázat vlídnější tvář. Alespoň na čas odstoupil od konfrontačního stylu politiky, mluvil dokonce o tom, že smolenská tragédie sblížila Poláky s Rusy. Tisk začal hovořit, že se Jaroslaw Kaczyňski sbližuje s v uvozovkách liberálnější a středovou frakcí na úkor konzervativců, které preferoval předtím. Těm začal polský tisk s jistou nadsázkou přezdívat Talibán.

V pondělí ale týdeník Gazeta Polska zveřejnil s předsedou strany Právo a spravedlnost rozhovor, které téma smolenské tragédie roztáčí nanovo. A to dosti absurdním až směšným způsobem. Příklad. Premiér Donald Tusk nabídl po tragédii Jaroslavu Kaczyňskému, aby s ním do Smolenska po katastrofě společně odletěl vládním letadlem. Ten ale odmítl s tím, že premiér se v Katyni setkal s předsedou ruské vlády Putinem už 3 dny předtím a to bez prezidenta se kterým byl v permanentním konfliktu. Tímto způsobem měl Lecha Kaczyňského, který pak letěl 10. dubna extra urazit.

Představme si jen případ, že by oba nejvyšší představitelé letěli spolu a během společné tragédie zahynuli i členové polské vlády. Jaroslaw Kaczyňski tak do Smolenska po bratrově smrti letěl sólo a přistál ve Vitebsku podobně jako premiér Tusk. Ten ale v letounu vládním. Když byla Kaczyňského teď už pozemní v uvozovkách „soukromá“ kolona zastavena policií, aby mohla projet kolona Donalda Tuska, označil to opět za urážku. Vysvětlení, že vládní kolony dostávají před soukromými přednost neakceptoval.

Dalším v uvozovkách ústrkem ze strany polské vlády byl podle Jaroslawa Kaczyňského fakt, že jeho bratra nechali ministři ležet v ruské rakvi v takové zimě. Až nyní si prý uvědomil chlad bratrova těla. Je poněkud absurdní tvrdit, že by se Lechovi Kaczyňskému, respektive jeho ostatkům dařilo lépe v rakvi polské.

Kaczyňského strana Právo a spravedlnost žádá založení nové sejmové vyšetřovací komise. Strana na to má právo, ale není to spíše důkazem snahy o pomstu za nepovedené prezidentské volby? A potažmo obnovení polsko-polské války mezi premiérem Donaldem Tuskem a jeho předchůdcem ve funkci Jaroslavem Kaczyňským.

Ten nyní poněkud riskuje. Během voleb vystupoval sympaticky a jak už bylo řečeno jeho projevy nevyznívaly extrémně konfrontačně jako v dobách, kdy se společně s bratrem Lechem pokoušeli co nejvíce diskreditovat vládnoucí konkurenční Občanskou platformu. Jak už bylo řečeno, během kampaně se sblížil s liberálněji zaměřenými spolu straníky. Jeho nynější návrat ke konfrontaci může znamenat, že jeho v uvozovkách předvolební „proměna“ nebyla upřímná. A že radikálové z jeho strany Právo a spravedlnosti, již výše zmínění Talibánci usilují o návrat o návrat do expremiérovi přízně. Nezadržitelně se totiž blíží nový kongres strany, kde bude zvoleno nové, nebo staronové vedení.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání. Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio