V Německu mají šampionát i roboti

14. červen 2006

Zatímco svět šílí z fotbalového mistrovství, paralelně, i když poněkud stranou pozornosti probíhá v Německu ještě jeden pozoruhodný šampionát. Od 14. do 20. června v Brémách soutěží roboti celého světa na akci s názvem RoboCup 2006 - Robot World Championship.

Už o den dříve se ale roboti představili svérázným slavnostním zahájením soutěže. Na rozdíl od bombastických ceremoniálů živých sportovců ale mělo úplně jiný charakter: při simulované katastrofě roboti zachraňovali "oběti".

Soutěže robotů v nejrůznějších disciplínách se stávají stále oblíbenějším sportem, zejména pro studentské a firemní týmy, které při nich mohou ukázat své dovednosti. Mistrovství světa RoboCup 2006 odehrávající se v brémském kongresovém centru je přitom podnik, který si se šampionáty živých sportovců v ničem nezadá: zúčastní se ho 440 týmů ze 40 zemí. Přepočteno na jednotlivce to znamená okolo 2500 registrovaných účastníků - konstruktérů, studentů, pedagogů, zástupců firem a médií.

"RoboCup je nejvýznamnější soutěž robotů na celém světě," tvrdí, patrně právem, Hans Peter Schneider, ředitel veletržní organizace Messe Bremen. "Je tedy jen v pořádku, že probíhá paralelně s fotbalovým mistrovstvím hráčů z masa a krve." V zájmu spravedlnosti je ale třeba dodat, že obdobné akce se konají i v Japonsku, USA a dalších zemích.

Elektronický hráč v akci

Letošní RoboCup je už desátý, v Německu se však odehrává poprvé. Soutěží se v celé řadě disciplín a také kategorie závodníků jsou o poznání pestřejší než u lidí: dvounozí roboti, čtyřnozí roboti, roboti na kolech... Základní podmínkou je naprostá nezávislost soutěžících strojů na svých živých stvořitelích: jakékoliv dálkové ovládání pravidla soutěže vylučují. Výjimka je jen jedna: radiová kontrola se dovoluje u robotů nasazených při simulovaných "záchranných pracích". Hlavním cílem soutěže totiž je povzbudit vývoj umělé inteligence a ukázat podnikatelům i státní sféře, co všechno už umělé bytosti po bezmála 40 letech svého vývoje zastanou.

Stejně jako na fotbalovém šampionátu lidí se i na mistrovství světa robotů především kope do míče - i když pravidla jsou o něco jednodušší a hřiště podstatně menší. Roboti ale soutěží i v dalších disciplínách; kromě zmíněných záchranných akcí to je například tanec. Svou zvláštní "ligu" také mají výtvory postavené dětmi. Také průvodcovské služby pro návštěvníky samozřejmě nemůže dělat nikdo jiný než stroje vybavené umělou inteligencí. Kromě toho se během šampionátu koná řada konferencí, seminářů, firemních prezentací - a aby to bylo na akci blízko z celého Německa, vydaly Deutsche Bahn speciální zlevněné jízdenky pro rychlovlaky do Brém.

Zvláštní kategorii šampionátu představují soutěže robotů vytvořených dětmi
autor: Jan Novák
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.