V Moskvě pokračuje odvolací soud s Pussy Riot

6. říjen 2012

Moskevský soud začal v pondělí projednávat odvolání členek skupiny Pussy Riot proti rozsudku, který je na dva roky poslal do vězení za performanci v chrámu Krista Spasitele.

Pondělní soudní jednání nečekaně ovlivnilo rozhodnutí jedné z mladých žen, Jekatěriny Samucevičové, která požádala o změnu advokáta. Její přítelkyně a spoluvězeňkyně její přání akceptovaly, i když samy si ponechaly původní obhájce.

Názory na únorový čin Pussy Riot v Moskvě se ovšem stále dosti významně různí – a tak si tři z nich poslechněme. Tohle si myslí „pravoslavný protestant“ – kněz Jakov Krotov:

„Ty ženy měly absolutní právo svou performanci vykonat a jako pravoslavný kněz mohu říct, že i když je to zvláštní, vlastně žádné církevní regule neporušily. To zaprvé. Za druhé sám chrám Krista spasitele není v pravém slova smyslu svatostánkem. Patří Moskevské radnici a je tedy veřejným prostorem, kde jsou podobné akce plně myslitelné.“

Petrohradský demonstrant žádá propuštění Pussy Riot

Nejběžnější soud – míněno mezi moskevskými liberálními intelektuály – je zhruba ten, který pro Český rozhlas tlumočila historička Irina Zorinová.

„Pane Bože, pochopte, že jsme z toho už všichni unavení. A přitom to snad není ani drobná výtržnost, spíš nemotorný a hloupý pokus se zviditelnit. Tak snad stačí je vyvést z chrámu ven, a je po všem. A vidíte, nestačí. Někomu se to hodilo jako důvod pro nenávistnou, nehumánní a krutou kampaň, která ty dívky zahnala za mříže. Osobně si myslím, že patriarcha Kirill při svých intimních schůzkách se špičkami státní moci požádal, aby Pussy Riot dostaly co proto.“

Do širšího kontextu zasazuje celou kauzu český velvyslanec v Ruské Federaci Petr Kolář.

„Ruská pravoslavná církev se v případě Pussy Riot dostala trošku do pasti. Nevěděla úplně přesně, jak se k tomu postavit. To zmatení bylo vidět téměř průběžně, permanentně. Vyjadřovali se k tomu různí církevní hodnostáři. I uvnitř té církve jsou lidé, kteří jsou si vědomi, že mají-li držet krok s dobou, tak nemůžou stát pouze na hodnotách 19. století.“

autor: ldo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.