V Kolumbii byl objeven nový ptačí druh

23. září 2010

V neprozkoumaných mlžných pralesích Kolumbie byl objeven nový ptačí druh. Uvedl to server AP.

Zářivě žlutočerný pěvec s červeným proužkem na temeni hlavy se anglicky nazývá Yariguies brush-finch. Do češtiny se jeho rodové jméno překládá jako strnádek, druhové jméno dostal podle indiánského kmene, který kdysi obýval tyto horské oblasti.

Ochránci přírody objev velmi vítají. Mohl by jim totiž pomoci urychlit vyhlášení 500 arů starého mlžného lesa, kde tento pták žije, za národní park. Každoročně se podaří objevit asi 2 - 3 nové ptačí druhy, proto je tento nález velmi vzácný. Nově objevenému druhu je příbuzný strnádek druhu Yellow-breasted Brush Finch, který ale nemá celistvě černá záda a na křídlech má bílá pírka.

Za novým druhem strnádka se výzkumníci museli dostat do izolované části mlžného pralesa. Hustou džunglí se prodírali asi dvanáct hodin. Vynaložená námaha ale byla odměněna. Podařilo se jim chytit celkem dva exempláře neznámého druhu strnádka. Jednoho z nich ornitologové v pořádku vypustili zpět do volné přírody poté, co byl fotograficky zdokumentován a byly mu odebrány vzorky na rozbor DNA. Druhý jedinec bohužel odchyt nepřežil.

Poslední nový ptačí druh Kolumbie byl objeven na jihu země minulý rok. Jedná se o štidláka, což je malý pěvec, s krátkými křídly a silnýma nohama, který se pohybuje převážně po zemi v podrostu pralesa.

Kolumbie je se svými 1.865 druhy opravdovým rájem pro ornitology. Pro srovnání: v České republice bylo doposud zaznamenáno 400 druhů ptáků.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.