V Japonsku se po půlstoletí dostala k moci opozice...

1. září 2009

Japonsko zažilo během víkendu očekávané, ale přesto dramatické volební vítězství opoziční Demokratické strany, které se tak podařilo zvítězit pod praporem tolik ve světě nyní oblíbeného politického volebního hesla změny.

Vůdce Demokratické strany Jukio Hatojama se tak připravuje na premiérství a sestavení vlády s tím, že jeho strana si bude moci -- s více než třemi stovkami většinou mladých poslanců v dolní sněmovně a tedy téměř dvoutřetinovou převahou nad poraženými liberálními demokraty a ostatními stranami dohromady -- dělat u moci co bude chtít. Pozorovatelé přiznávají, že nynější zdrcující porážka nebyla neočekávaná, vzhledem k těsným volebním výsledkům během poslední dekády a předzvěstí v podobě senátních voleb v roce 2007, kdy už začal pád popularity Liberálních demokratů. Ten se jim nepodařilo odvrátit po vyčpění nápaditosti po půlstoletí u moci a ekonomické stagnaci země ani nedávným pětiletým nasazením charismatického Džuničira Koizumiho s impozantní hřívou vlasů a hospodářství jedné z vedoucích světových ekonomik se dál potácelo u dna.

Jak opět připomínají experti, politikové Demokratické strany nehodlají provádět žádnou revoluci a designovaný premiér Hatojama je konec konců vnukem prvního premiéra poražené LDP. Půjde údajně spíše o strukturální administrativní změny, jejichž dalekosáhlý význam bude zřejmý až po jejich uskutečnění, jako například ukončení existence tzv. železného trojuhelníku moci, tedy byrokratů, vlády a podnikatelských zájmů. Půjde tedy prý o uchopení rozhodovacích pravomocí politiky vládou, o přesun zázemí a politické váhy z venkova do měst a od opory o podnikatelskou sféru k opoře o běžného konsumenta, člověka z ulice, nazývaného pozorovateli ,,člověkem z bistra s nudlemi''. Tomu budou také údajně podřízeny snahy o vymanění země z příslovečné neúměrné závislosti ekonomiky na exportu posílením koupěschopnosti obyvatelstva. Jak známo, Japonsko se během posledních 54ti let vlády LDP -- s minimální přestávkou v roce 1993, kdy se na rok dostala k moci koalice, ve které byli zastoupeni i Demokraté -- tvrdě snažilo vše vyvážet a téměř nic nedovážet. To vedlo i přes snahy ostatních průmyslových zemí světa přimět jej k většímu otevření se dovozu přes světová obchodní fóra a podobně, ke známému více než tisícimiliardovému dolarovému přebytku v zahraniční platební bilanci. Co se pak týče zahraniční politiky, Japonsko se zjevně posune dál na cestě k větší politické i hospodářské angažovanosti v zemích asijského kontinentu a Amerika pro něj přestane být tak jednostranně životně důležitým partnerem. Konec konců, růst politické moci a hospodářského významu Číny a Indie, spolu s očekávaným obnovením růstu tzv. ,,asijských tygrů'' po nynější krizi, činí tyto posuny nezbytnými.

Pozorovatelé soudí, že všechny uvedené změny jsou dobrým předsevzetím nové vlády, avšak v Japonsku, možná více než jinde v Asii, jsou tradice zavedených struktur moci mohutně zakořeněné a tak opravdu nelze očekávat rychlé změny. Stejně tak je možné, že s tak rozhodujícím a bezpečným volebním vítězstvím se různé frakce Demokratické strany začnou bez obav bít o své vlastní zájmy a pro Hatojamu bude těžké tomuto frakcionářství zabránit. Zejména pokud nebudou uspokojeny požadavky ambiciózního Ičira Ozavy, donedávna vůdce strany a strůjce jejího vítězství ve volbách do horní komory parlamentu před dvěma roky. Jak známo Ozava, který přestupem z LDP v roce 1993 způsobil tehdejší vládní porážku, nedávno rezignoval na vedení strany kvůli skandálu ohledně jejího financování a mnozí experti se domnívají, že jeho vliv ve straně a záliba v zákulisním manévrování by mohly nové vládě uškodit, pokud by nebyl Ozavovi přidělen nějaký velmi významný post.

Zajímavé také bude sledovat jakou trpělivost v čekání na uskutečňování slíbených ,,změn'' a reforem projeví japonští voliči. Experti totiž tvrdí, že už to dávno není ona šedá masa nenáročného, šetřivého, disciplínovaného a firmám zaměstnávatelů do roztrhání těla oddaného obyvatelstva, jak jej tradičně v posledním půlstoletí viděl zbytek světa. Ano, Japonsko jde s dobou a uvidíme, zda to bude pro zemi dobré a k čemu to nakonec povede.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: jj
Spustit audio