V CDU se rozhořel spor o chybách ve volebním boji

24. říjen 2005

O tom, že volební výsledek, kterého blok CDU/CSU docílil v nedávných parlamentních volbách, nebyl ideální, mezi křesťanskými demokraty a křesťanskými sociály jistě nikdo nepochybuje. Připomeňme, že předvolební průzkumy veřejného mínění i média unionistickým stranám do poslední chvíle předpovídaly zisk až 43 procent.

Nakonec se však CDU/CSU musely spokojit se zhruba 35 procenty a v Bundestagu nyní disponují 226 křesly. V porovnání se sociální demokracií mají tedy náskok pouhých čtyř poslaneckých mandátů.

Jakých se tedy unionisté dopustili chyb? Co udělali ve volební kampani špatně? A kde hledat viníky? Předsedkyně CDU a s největší pravděpodobností budoucí kancléřka Angela Merkelová zatím podobné otázky odmítala s tím, že nejdřív je potřeba se soustředit na sestavení nové vlády. "Teprve potom se můžeme zabývat analýzou volebního boje," zněl argument Merkelové. V podobném duchu se v uplynulých dnech vyjádřili také další přední politici CDU, jako například designovaný ministr obrany Franz Josef Jung, nebo premiér Dolního Saska Christian Wulff.

O uplynulém víkendu se však debata o příčinách nepříliš uspokojivého volebního výsledku unionistických stran rozhořela s novou silou. V Augsburgu se totiž konal celoněmecký sjezd Junge Union, dorostové organizace CDU. A její předseda Philipp Mißfelder už v pátek požadoval "otevřenou volební analýzu". Odsunout podobnou debatu na začátek příštího roku by podle něj znamenalo, že by k ní nedošlo nikdy. Po ukončení koaličních rozhovorů totiž následuje volba kancléře a potom začne volební kampaň před zemskými volbami v Bádenku-Würtembersku, Porýní-Falci a Sasku-Anhaltsku, které se budou konat koncem března nadcházejícího roku. "V řadách Junge Union panuje neklid," varoval Mißfelder.

Možnosti kritizovat volební kampaň CDU/CSU - a tím pádem více či méně přímo také osobu Angely Merkelové - v Augsburgu o víkendu využili především dva notoričtí kritikové šéfky CDU: Edmund Stoiber a Friedrich Merz. Dosavadní bavorský premiér, který má ve spolkové vládě velké koalice vést ministerstvo hospodářství, už před dvěma týdny zpochybnil pravomoci budoucí kancléřky a o několik dnů později proti její vůli prosadil do budoucího spolkového kabinetu vstoupil Horst Seehofer, s nímž Merkelová nemá zrovna nejlepší vztahy. "Musíme si položit otázku, zda jsme si nestanovili špatné priority," prohlásil Stoiber během svého sobotního projevu na zasedaní Junge Union. Podle něj byla ve volební kampani málo akcentována sociální politika a problematika deficitu státního rozpočtu. Podle finančního experta CDU Friedricha Merze se zase unionistický blok dostal během volebního boje do defenzívy - a to se opoziční straně nesmí stát.

Právě Friedricha Merze nominovala Junge Union na post předsedy poslanecké frakce CDU/CSU, který dosud zastávala Angela Merkelová. Podle agentury DPA lze tento krok chápat jako útok na budoucí kancléřku. Nejpozději od konce minulého roku, kdy Merz překvapivě rezignoval na své stranické funkce, lze totiž vztahy mezi ním a předsedkyní CDU označit jako velmi chladné.

Merkelové nezbylo než v Augsburgu slíbit, že k analýze volebního boje v rámci CDU a CSU dojde. Ovšem až po úspěšném ukončení koaličních rozhovorů. Pro včerejší vydání deníku Bild am Sonntag Merkelová uvedla, že diskuse o volební kampani proběhne až na zasedání předsednictva její strany v prosinci. List Frankfurter Allgemeine Zeitung však dnes podotýká, že analýza volebního boje unionistických stran už ve skutečnosti začala - mimo jiné tím, že Stoiber si prosadil svou a vyslal do budoucího kabinetu Angely Merkelové jednoho z jejích kritiků Horsta Seehofera.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio