V boji s teroristy pomůže lumčík

24. září 2010

Vědci zapřáhli do boje s teroristy drobného zástupce blanokřídlého hmyzu. Využívají citlivého čichu lumčíka k pátrání po výbušninách.

Lacinější než vycvičený policejní pes a citlivější než nejlepší chemické detektory. Tak bychom mohli stručně charakterizovat nejnovějšího pomocníka policistů bojujících s terorismem. Lumčík druhu Micropolites croceipes patří mezi parazitické vosičky, které čichem vyhledávají housenku, aby do jejího těla mohly naklást vajíčka.

Američtí vědci z University of Georgia vyvinuli metodu, kterou lze lumčíka snadno vycvičit k hledání vybrané chemikálie. Lumčík se dostane k potravě, pokud si zvolí zdroj znečištěný stopovým množstvím látky, kterou by měl v budoucnu vyhledávat. Lumčíci jsou v tomto směru překvapivě učenliví a lekci zvládají během několika minut. Při dalších střetech s pachem chemikálie dělají vše pro to, aby se dostali k jejímu zdroji, protože tam tuší potravu.

Vědci vedení Glenem Rainsem umístili vycvičeného lumčíka do zvláštní komůrky, kde jeho pohyb snímá miniaturní kamera. Obraz z kamery vyhodnocuje počítač. Pokud se lumčík střetne s látkou, na kterou byl vycvičen, začne se k ní dobývat. Počítač zaznamená prostřednictvím kamery prudký nárůst lumčíkovy aktivity a vyhlásí poplach. Zařízení může být napojeno na sirénu nebo světelný maják.

Spektrum látek, na které lze lumčíky vycvičit, je překvapivě široké. Jsou s to odhalit nejrůznější toxické látky, takže je zřejmě v budoucnu čeká práce i při kontrole kvality potravin. Zemědělci by je mohli využívat k hledání škůdců a původců chorob v porostech ve chvíli, kdy zběžná prohlídka ještě napadení rostlin neodhalí.

Zkouší se i využití v medicíně. Vědci získali povzbudivé výsledky, když nechali lumčíky hledat molekuly typické pro některé typy rakoviny, např. pro nádory kůže nebo plic. Lumčík je schopen ve vydechovaném vzduchu jednotlivých osob pátrat i po látkách, jež prozrazují onemocnění žaludečními vředy.

Detekční zařízení využívající lumčíka dostalo název "Wasp Hound" čili "Vosí ohař" a jeho autoři si jej nechali patentovat. Už dříve zkoušeli vědci využít pro detekci výbušnin, toxických látek a dalších chemikálií potkany, včely, ryby nebo dokonce kvasinky. Lumčíci se zdají pro tento účel mnohem vhodnější. Jsou úžasně citliví a přitom velmi nenároční. "Stejně jako baterie do protipožárních čidel nežijí věčně a nakonec je musíte vyměnit za nové," připouští Glen Rains. Přesto věří, že se "Vosí ohař" prosadí do praxe během pěti až deseti let.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.