Umíme teleportovat fotony

25. květen 2010

Čínští vědci přenesli bezdrátově na vzdálenost 16 km kvantové stavy mezi částicemi. Přenos vlastností částice je prakticky totéž, jako kdyby byla přenesena fyzicky.

Při pokusu došlo k přenosu fyzikálních vlastností fotonů. I když se tomuto procesu říká kvantová teleportace, k teleportaci objektů známé z vědecko-fantastických příběhů máme ještě velmi daleko. Jde spíš o okamžitý přenos informace, která vyjadřuje úplný stav určité elementární částice.

Přenos je možný díky exotické vlastnosti malých objektů, které se chovají kvantově. Této vlastnosti se říká kvantové zapletení. Je to situace, v níž jsou dvě vzdálené elementární částice spojeny jakýmsi neviditelným poutem. Když se změní vlastnosti jedné, změní se zároveň vlastnosti druhé částice. Přenos vlastnosti částice je prakticky totéž, jako kdyby byla přenesena fyzicky, protože částice stejného druhu se stejnými fyzikálními vlastnostmi v kvantovém světě nelze rozlišit.

Rozšíření metody na velké soubory částic, např. na makroskopické objekty, bude ale velmi obtížné. Možná se to ukáže jako zcela nemožné. Hlavní význam kvantové teleportace je ale jinde v oblasti bezpečné a nikým nerušené komunikace a kryptografie.

Vědci uskutečnili první kvantovou teleportaci už v roce 1997. Dosud se ale dařilo teleportovat kvantovou informaci na vzdálenost řádově stovek metrů a navíc jen v rámci optických vláken. Nový experiment čínských vědců proběhl se spolehlivostí přenosu 89 % a odehrál se v prázdném tunelu. Tento typ přenosu tedy bude vhodný pro komunikaci na velké vzdálenosti ve vesmíru, jsme o krok blíž představě kvantové globální komunikace.

Zprávu o čínském pokusu přinesl časopis Nature Photonics. Na novém rekordu se podílel tým vědců z těchto pracovišť: Hefei National Laboratory for Physical Sciences at Microscale a Department of Modern Physics, University of Science and Technology of China, také v Hefei.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.