Umělá medúza ze srdečních buněk

23. červenec 2012
Monitor

Doktor Frankenstein by měl radost: vědcům se podařilo vytvořit z polymeru a buněk krysího srdce medúzu, která plave jako živá.

Kyborg, který dostal jméno Medusoid, je dílem týmu vědců z Harvardské univerzity a Kalifornského technologického institutu. Jeho tělo má tvar květu s osmi okvětními plátky. V elektrickém poli se rytmicky stahuje do tvaru deštníku, pumpuje vodu a pohybuje se směrem kupředu. Umělé stvoření se tak funkčně i morfologicky podobá medúze. Z genetického hlediska však jde o laboratorního potkana.

<p> <iframe width="610" height="458" src="https://www.youtube.com/embed/ay0fIASNGik" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Vědci vycházeli z podoby mladých talířovek ušatých (Aurelia aurita). Ideální tvar těla Medusoidu s osmi rameny vytvořili ze silikonového polymeru, který je stejně flexibilní jako tělo skutečné medúzy. Tělo nechali porůst vrstvou živých buněk srdeční svaloviny potkana a celý konstrukt umístili do slané vody. Pak už stačilo pomocí elektrických impulzů přimět svalové buňky ke kontrakcím.

Plavající umělá medúza demonstruje možnosti chimérických systémů vytvořených z živých a neživých součástí. V další fázi však vědci chtějí místo buněk potkana použít lidské srdeční buňky. Vznikl by tak model, na kterém by mohli zkoumat srdeční funkce a ověřovat účinky léčiv.

Zdroj: ScienceDaily, Nature Biotechnology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.