Umějí křesťané pomáhat?

18. srpen 2013

Zítra si připomeneme světový humanitární den. V humanitární práci se často angažují také křesťanské organizace. Umějí křesťané pomáhat bližním v nouzi? Mají křesťané pomáhat v islámských zemích? A měli by na humanitární práci dát více peněz z tzv. církevních restitucí?

Jak zvládají humanitární i rozvojovou pomoc křesťanské neziskové organizace? Například Charita Česká republika pomáhá až v dalekém Mongolsku. Tamní zaměstnanci pracují na různých projektech, které se snaží řešit aktuální, nově vzniklé i přetrvávající problémy v mongolské společnosti. Třeba neutěšenou situaci mongolských pastevců, vysvětluje Uyanga Chimgee: „V roce 2009 došlo v Mongolsku k přírodní katastrofě, které místní lidé říkají dzut. My jsme se snažili pomoci domácnostem pastevců, které byly nejvíc postiženy. Ještě upřesním, co se stalo – v květnu roku 2009 přišly z ničeho nic silné mrazy. Při té přírodní katastrofě pomrzlo mnoho dobytka a to pro pastevecké rodiny znamená bídu a hlad.“

Zvířata uhynulá v důsledku mrazu v Mongolsku v květnu 2008

Charita ČR se v Mongolsku zaměřila na 40 pasteveckých domácností, což znamená asi 2 tisíce kusů dobytka. Také podpořila šest skupin pastevců, kterým pomohla s tím přeorientovat se na jiný typ podnikání.

V Mongolsku se u pastevců neurčuje počet lidí, ale domácností. Zatímco ministerstvo zemědělství má přesná čísla ohledně kusů dobytka, neví se, kolik lidí se o ně stará. Ale jsou k dispozici údaje o počtech pasteveckých rodin.

„My jsme se zaměřili na ty nejvíc zasažené rodiny. Předávali jsme jim hlavně znalosti, ale i hmotnou pomoc. Každá domácnost, kterou jsme zařadili do humanitárního projektu, dostala asi dva milióny mongolských turiků,“ doplňuje Uyanga Chimgee. Tato částka odpovídá asi 30 tisícům českých korun.

Mongolské děti

Mongolský venkov je velmi specifický, mimo jiné tím, že všechno má svůj pevný řád. Od pozdravu až po způsob, jakým se vchází do jurty. Souvisí to s náboženstvím, říká student mongolistiky Albert Radovan: „Oficiální náboženství v Mongolsku je buddhistický lámaismus, ovšem u pastevců se setkáváme s tradiční formou lidové víry.“

Jedním z problémů Mongolska je strašně nízká zalidněnost země. To se týká hlavně rurálních oblastí, kde se pastvci pohybují podle toho, jak rychle jejich stáda ovcí, koz, krav a velbloudů spásají trávu.

Na jeden kilometr čtvereční připadají necelí dva obyvatelé, podotýká vedoucí mise Charity Česká republika v mongolském Ulánbátaru Cyril Jaurena: „Lidé jsou roztroušení po velké ploše, žijí strašně daleko od sebe. Sociální služby, jako je vzdělávání nebo právě zdravotnictví, jsou potom samozřejmě velmi nákladné. Mít v okresech nemocnice, které by byly v dobrém stavu, s kvalifikovanými lékaři, je k nezaplacení. Mongolsko sice začíná profitovat z narůstajícího počtu důlních společností v zemi, ale plnění státní kasy je zatím pořád v počátku. Mongolové zatím nevyřešili otázku, jakým způsobem přerozdělovat daně, jestli bude z důlní činnosti prosperovat jen privilegovaná menšina, nebo jestli vznikne nějaký sociální systém, ze kterého by mohli těžit i ti nejchudší.“

Momentálně má Charita ČR v Mongolsku tři projekty. „Máme jeden větší a dva další projekty, které jsou menší. Jeden z nich se zaměřuje na zdraví obyvatel v provincii Dzavchan a další na vzdělávání pastevců, ten máme na východě Mongolska, konkrétně v Chentíském a Süchbátarském ajmagu,“ vypočítává Cyril Jaurena.

Světový humanitární den

Světový humanitární den se slaví 19. srpna – ve výroční den pumového útoku na ústředí OSN v Bagdádu, při němž v srpnu 2003 zahynulo 22 humanitárních pracovníků OSN, včetně zvláštního představitele GT OSN v Iráku, jímž byl brazilský diplomat Sergio Vieira de Mello.

Cílem Světového humanitárního dne je připomenout trvající humanitární problémy ve světě, představit práci humanitárních organizací i jednotlivců a vzpomenout na ty obětavé lidi, kteří byli při pomoci druhým napadeni či dokonce připraveni o život.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.