Ukrajinské kadeře nad zlato

8. říjen 2015

Průměrný měsíční plat ukrajinské ženy se pohybuje kolem hranice 150 dolarů, lépe jsou na tom i některé rozvojové země.

Ale její dlouhé vlasy mají v newyorkském módním salónu, kde jsou vymáchány v různých přípravcích a nakonec použity jako prodloužení vlasů „ruského“ typu, hodnotu až 2000 dolarů. Tedy více než celý roční příjem - čteme v reportáži severu Politico.

„Je to nepoměr mezi složitostí a strastmi života obyvatel a obrovskou globální poptávkou po slovanských hřívách, co na Ukrajině živí můj lukrativní podnik“ - vtipkuje Oleg Lysenko, který provozuje úspěšnou firmu obchodující s vlasy. „I když je lokální poptávka slabá, jsme zasypáni objednávkami ze zahraničí.“

Jeho podnikání je zřejmě vůči recesi neobyčejně odolné. Vzkvétá, přestože se ukrajinská ekonomika loni propadla o více než 10 % a místní měna - hřivna - ztratila zhruba 70 % své hodnoty.

„Moji obchodní kolegové jezdí v porsche a drahých terénních vozech a tráví prázdniny ve Středomoří. „Blonďaté ukrajinské vlasy jsou zkrátka nad zlato,“ vtipkuje Oleg.

Při nedávné návštěvě jednoho z jeho salónů jsme narazili na čtyři chasidy v černých oblecích a kloboucích, kteří právě zkoumali obsah jednoho z balíků slovanských vlasů.

Čtěte také

Jeden z nich prsty projížděl dlouhý zlatavý pramen, zatímco ostatní odpočítávali tlustý svitek stodolarových bankovek. „Izraelci kupují všechno… a na rozdíl od Evropanů se nebojí do Kyjeva přijet,“ říká Oleg.

Jednou za čtvrt roku dováží vlasy i do New Yorku a jeho nabídka nejjemnějších, nejlesklejších vlasů je obyčejně skoupena během 48 hodin. Celosvětový obchod s vlasy má hodnotu více než 100 miliard dolarů a rychle roste.

I když většina salónů a výrobců paruk používá indické nebo čínské vlasy, zejména exkluzivní americké a západoevropské kadeřnické salóny preferují ruské a ukrajinské vlasy pro jejich hebkost a přírodně světlou barvu.

Ortodoxní Židovky, které musí dle náboženského ritu nosit paruky, aby zakryly své původní vlasy, mají navíc zakázáno používat indické vlasy, protože procházejí hinduistickými chrámy.

Čtěte také

Není tedy překvapením, že neodbarvené světlé ukrajinské vlasy, známé pod názvem „evropské panenské vlasy“, stojí až desetkrát více než ty indické nebo čínské.

I když většina salónů a výrobců paruk používá indické nebo čínské vlasy, zejména exkluzivní americké a západoevropské kadeřnické salóny preferují ruské a ukrajinské vlasy pro jejich hebkost a přírodně světlou barvu.

Když se na východě Ukrajiny loni v dubnu rozhořely boje, dodávky vlasů na čas vyschly. Zatímco se mnozí obchodníci se „slovanskými“ vlasy přesunuli do Moskvy, Oleg a další se rázně od svých poboček v ruské metropoli odstřihli.

„Rusko je nyní náš nepřítel,“ prohlašuje Olegův partner Arťom. „Radši budu chudý, než abych s nimi dělal byznys.“

Donucen opustit ruský trh, Oleg chmurně sledoval, jak ekonomická krize a měnová devalvace ničí lokální poptávku. „Dříve jsme měli 10 000 dolarů z prodeje jen na Ukrajině. Teď máme štěstí, když se dostaneme přes tisícovku.“

Čtěte také

Uběhl však jen rok, a téměř všichni v byznysu s kadeřemi zase zažívají dobré časy. Oleg a jeho partneři prohloubili vztahy s evropskými a izraelskými klienty a uvažují i o otevření pobočky v Praze nebo Varšavě.

„Evropa je budoucnost,“ říká Oleg. „Neplatí tolik jako Rusové, ale nesnaží se tě podvést. Stejně mám radši eura než rubly.“
Ironií zůstává, že tenhle obchod bude vzkvétat, dokud Ukrajina zůstane chudá a místní ženy ochotně vymění své krásné kadeře za ekvivalent ročního platu.

Až její ekonomika posílí, obchod se přesune jinam. Rychlost, s jakou Oleg a jemu podobní byli schopni přeorientovat svůj byznys, je na druhé straně pro Ukrajinu dobrým znamením.

„Se zkušeností loňského 70tiprocentntího propadu obchodu s Ruskem je jedinou zárukou prosperity Ukrajiny orientace na Západ,“ soudí autor článku na webu Politico, spisovatel a novinář Vidžai Mahešwari , který se zabývá společenskými trendy ve východní Evropě a byl také editorem ruské verze magazínu Playboy.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: smi
Spustit audio