Účinné solární články

24. červen 2010

Fotovoltaické články vznikly v rámci kosmického výzkumu, ale na jejich masové rozšíření na Zemi stále ještě čekáme. Dalším krokem k jejich rozšíření jsou články, které svou účinností přesahují 20, a dokonce i 40 %.

Vědci vkládají velké ekonomické naděje do levných slunečních článků na bázi tenkých vrstev, které se vyrábějí pomocí rotačního tisku. Tradiční křemíkové fotovoltaické články sice nejsou tak levné, ale vyznačují se zase větší a navíc stále rostoucí účinností. Významný pokrok v rámci tohoto druhu článků ohlásila japonská firma Sanyo. Vytvořila panely na bázi článků z tenkého plátku krystalického křemíku, který je obklopen ultratenkými vrstvami křemíku amorfního. Tento typ článků je velmi odolný vůči vysokým teplotám a vydrží i poměrně velký výstupní elektrický výkon, takže je vlastně připraven k průmyslovému využití. Účinnost přeměny sluneční energie na elektrickou je přitom vynikajících 21 %. Firma Sanyo je navíc jedním z předních výrobců slunečních článků a panelů na světě. Má zatím tři továrny (v Japonsku, Maďarsku a Mexiku) a svoje výrobní kapacity stále rozšiřuje. Brzy chce ročně vyrábět sluneční panely o sumárním výkonu asi 600 MW za rok. V Evropě se mají tyto nové články vyrábět od r. 2011.

Ještě složitější a nákladnější jsou články s mnoha průchody pro sluneční světlo a s optickými koncentrátory tohoto záření. Ty zvyšují jeho energetickou hustotu. V této oblasti dosáhli spěchu výzkumníci z německého Fraunhoferova institutu, podařilo se jim vytvořit články s účinností přes 41 %. Na Univerzitě v texaském Austinu vědci předpovídají ještě lepší hodnoty konverzního poměru. Se slunečními články na bázi tzv. kvantových teček bude prý možné dosáhnout přes 60 % účinnosti.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.