Týden očima Petra Schwarze: Prostě jízda. Za všechny peníze

2. listopad 2019

„Už nemáme o čem jednat,“ odmítl premiér Babiš další dohadování o platech učitelů poté, co ve středu vláda oznámila, jak je zvýší.

„Doufáme, že si důvěru učitelů získáme,“ doplnil ministr školství Plaga.

Čtěte také

Jenže – zatím to tak úplně nevypadá. O dva dny později si školské odbory byly tak jisté, že je školy podpoří, že vyhlásily hned na tuto středu ve školách stávku, zatím ale není jasné, kolik škol do toho opravdu půjde. Jednat ale asi bude o čem.

Podle premiéra přidá vláda učitelům na platy příští rok celkem 11 miliard. O něco více než polovinu této částky stálo daňové poplatníky za rok takzvané „babišovné“, tedy 75 procentní slevy na dopravu pro studenty a seniory, které ale pomáhají také, a to výrazně, dopravcům, kteří ty peníze vyinkasovali.

Server zdopravy.cz upozornil třeba na případ, kdy dopravce dokázal za slevu na jednu vlakovou jízdenku z Prahy do Ostravy vyinkasovat od státu přes osm stovek, takže není divu, že pak klidně vracel studentům a seniorům i to, co za lístek zaplatili, erár mu to bohatě vynahradil. Premiéra Babiše to rozzlobilo, nakázal zastropovat výši slev na jednotlivé jízdenky a ejhle, ministerstvo dopravy to dokázalo udělat v podstatě do druhého dne. Otázkou je, proč si tohle vláda nerozmyslela už na začátku a nechala rok dopravce takhle sosat.

Ať nepodléháme silným řečem, planým slibům a přehnanému optimismu

Ani zastropování ale zdaleka není lék na všechny kulišárny, které „babišovné“ umožňuje. Jak také zdopravy.cz upozorňuje, když si dopravce ve svém spoji sám koupí lístek pro neexistujícího studenta či seniora, dostane od státu trojnásobek a je to prakticky bez rizika. Samozřejmě na to chodí kontroly, jenže – za ten rok zkontrolovaly celkem 25 vlaků (to není vtip) a 900 autobusů, tedy v celé republice necelé tři spoje denně. A že jen vlaků jezdí denně 6 tisíc.

Čtěte také

Navíc trest za švindl je prostě strašný – přistižený dopravce jednoduše peníze za ten konkrétní jeden lístek nedostane. A to je vše. To také není vtip, tak to vláda neustále mluvící o šetření nastavila. Je opravdu zázrak, že celá ta legrace nestála miliard mnohem více, ale uvidíme příště. Lepší ty peníze nosit do spalovny, ale zrovna v tom bude možná vláda mít příležitost být efektivnější.

Když totiž vedení hlavního města Prahy odmítá poskytnout pozemky pro naplnění plánu premiéra Babiše na novou vládní čtvrť v Letňanech, otevřela se nová možnost. Předseda vlády oznámil, že dostal nabídku od České pošty, aby k tomu účelu využil areál dosavadního logistického centra v pražských Malešicích, které už poště přestalo vyhovovat.

„Fajn, je dobré zvážit více alternativ, cílem je šetřit stamiliony,“ napsal podle iDnes.cz Babiš na svůj Twitter. A tahle alternativa je vskutku exkluzivní – snad nikde na světě nestojí ministerstva na tak příhodném místě, z jedné strany ohraničeném mohutným kolejištěm a z druhé přímo navazující průmyslovou zónou.

Čtěte také

Okolí pro vládní kabinet jak dělané – přímo naproti tiskárna agrofertí Mafry, hned za rohem Malešická teplárna, jen kousíček právě spalovna schopná zlikvidovat v kotlích kromě peněz i více než 300 tisíc tun odpadu ročně, blízko je i do Outlet arény na výprodeje. O vskutku blízkém sepětí ministrů a jejich úředníků s pracujícími by nemohlo být pochyb a pro zahraniční návštěvy by jen příjezd byl nehynoucím zážitkem.

A mimochodem, jeden velký úspěch, podle žebříčku Světové banky klesla naše republika v délce vyřizování stavebního povolení od loňského roku pouze o jednu příčku, ze 156. na 157. ze 190 zemí, jen těsně třeba za Kamerun a ještě těsně porážíme Burundi, takže než se něco postaví…

31. říjen už je za námi, a Velká Británie je stále členem Evropské unie, přestože premiér Boris Johnson svatosvatě ujišťoval, že po tomto datu tomu tak v žádném případě nebude.

Petr Schwarz

Teď Spojené království čekají v prosinci mimořádné volby, které Johnson s největší pravděpodobností jasně vyhraje – Britové jsou už pochopitelně tahanicemi unavení a navíc šéf labouristické opozice Corbyn stále více působí, jako že vlastně neví, co chce. Každopádně pamětní mince s datem 31. října, kterých chtěla vláda vyrobit několik milionů a nikdo neví, kolik jich už bylo vyraženo, teď zas vláda nechala roztavit.

Ať nepodléháme silným řečem, planým slibům, přehnanému optimismu, ani někdy přímo se nabízející přílišné skepsi přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio