Týden očima Petra Schwarze: O pravdě, slibech i hrozbě bratrstvím

17. červenec 2021

Aktivita klíšťat dosáhla v Česku nejvyššího stupně, přes republiku přešly i další vlny ničivých bouří a přívalových dešťů. Stát nepomůže obnovit nezkolaudované domy zničené tornádem, i když byly těsně před dokončením či v nich už rodiny bydlely, majitele odkázal na pomoc neziskových organizací.

Neočkovaní, kteří potřebují například k návštěvě restaurace či cestování test na koronavirus, by si ho podle ministra zdravotnictví Vojtěcha měli od září hradit sami – podobný krok chystá i Německo.

Čtěte také

Premiér Babiš vyhlásil, že podzimní volby jsou posledními, ve kterých bude kandidovat, totéž v bleděmodrém tvrdil už před volbami minulými. A ve čtvrtečním komentáři, publikovaném v MfDnes ze svého svěřenského fondu, vytáhl premiér i téma posledních voleb, které mělo na jejich výsledek velký vliv, záležitost zvanou „české lithium“, o níž bylo od té doby radši ticho po pěšině.

Až příští rok se má totiž ukázat, jestli se ono lithium vůbec vyplatí u nás těžit, takže své tehdejší řeči o jakýchsi 2 tisících miliard, totálním hausnumeru, nyní Babiš ani nepřipomínal. Koneckonců, posledních několik měsíců se cena lithia ustálila na o něco málo více než polovině tehdejší ceny, většinu volebního období byla na pouhé čtvrtině. A se sociálními demokraty, kterým prý tehdy zabránil v přípravě „megatunelu“, pak Babiš čtyři roky vládl.

Ať na pravdu nemusíme čekat

Ve stejný den Babiš vzbudil pozornost oznámením na sociálních sítích, znějícím „Zítra řeknu pravdu“.  Ale jak se ukázalo, jen tím avizoval zveřejnění své knihy, v níž líčí, co se mu prý povedlo a co ho také napadlo, slibů je v ní dost pro všechny: třeba národní svátek českých matek a babiček kvůli tomu, že MDŽ a Den matek jsou mezinárodní, povinný tělocvik pro mládež pětkrát týdně, možná aby čeští školáci a studenti neplavali v matematice, či jakési prefabrikované byty ze státní výrobny, které by cenu nových bytů srazily na 16 tisíc korun za metr čtvereční.

Čtěte také

Pro srovnání: za necelé čtyři roky Babišovy vlády stouply podle společnosti Deloitte průměrné ceny všech bytů v nejlevnějším velkém městě Ústí nad Labem z necelých dvanácti na téměř 27 tisíc za metr, v Praze stojí průměrný metr bytu 100 tisíc.

Hnutí ANO, SPD a část ČSSD za pomoci komunistů definitivně protlačily sněmovnou nový stavební zákon, navzdory tomu, že ho Senát zcela jednomyslně odmítl i hlasy senátorů vládních stran. Komunistům totiž přestalo vadit, že nově byty nemusí mít ani okna, a spokojili se se slibem, že to vyřeší vyhláška, tedy podzákonná norma, kterou je jednoduché kdykoli zas změnit. Postoj komunistů je o to zvláštnější, že ještě před pár měsíci zdůvodňovali konec své tolerance vládě i tím, že Babišův kabinet porušuje dané sliby, nyní jim to bylo jedno.

Vláda po dvoutýdenním váhání jmenovala Nejvyšším státním zástupcem Igora Stříže, prvního náměstka svého předchůdce Pavla Zemana a za komunistů tvrdého vojenského prokurátora, který si ale po listopadu získal slušné renomé. Než se Stříž stačil ve funkci nějak projevit, předsedkyně TOP 09 Pekarová oznámila, že ho po volbách odvolají, čímž vyvolala dvě otázky: jak to myslí s politickou nezávislostí Střížova úřadu, a jestli si vzhledem k preferencím nějak moc nefandí.

Čtěte také

Ruský prezident Putin zveřejnil obsáhlý článek, ve kterém opakuje, že Rusové a Ukrajinci jsou jeden národ a tvrdí, že skutečná suverenita Ukrajiny je možná jen v partnerství s Ruskem, a že Ukrajina je ve skutečnosti ruské historické území. Vyvolal tak další obavy, že se pokusí násilím změnit hranice. Podle ukrajinského prezidenta Zelenského pokud z ruské strany zní slova o vzájemném bratrství, je to bratrství Kaina a Ábela.

Západ Německa i části Nizozemí a Belgie postihly katastrofální povodně, hrozí přinejmenším stovky obětí. Evropská komise v rámci ekologických opatření proti klimatické změně navrhla, aby se od roku 2035 de facto v Evropě nemohla prodávat nová auta na benzín či naftu. Také hodlá vysázet 3 miliardy nových stromů.

Podle studie zveřejněné v časopisu Nature přestává brazilská Amazonie pohlcovat oxid uhličitý. Přísně chráněného šumavského rysa, jenž před rokem ochráncům přírody zmizel z očí, našli v mrazáku šéfa myslivců z honitby, ve které se rys pohyboval.

Petr Schwarz

Hasičům v kalifornské Santa Anně se po složité operaci podařilo vyprostit nahou ženu, která uvázla v dvaceticentimetrové mezeře mezi dvěma domy. Jak se tam dostala, a k tomu nahá, žena odmítla vysvětlit. Ať svou vinou neuvázneme v kritické situaci a ať na pravdu nemusíme čekat, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio