Týden očima Petra Schwarze: O horku a zavařených hlavách

4. srpen 2018

Evropu včetně naší republiky dále sužují nebývalá vedra. I v severním Norsku bylo přes 30 stupňů, ve Španělsku teploty stále atakují evropský rekord 48 stupňů a o víkendu by se mohly dostat až k 50, přitom ochlazení je zatím v nedohlednu. A některé zprávy z tohoto týdne naznačují, že vedro má velké dopady i na schopnost lidí myslet.

Trička s Hitlerem

Tak například portál iRozhlas zjistil, že naše pomáhající a chránící policie odložila případ prodeje hrnků a triček s portréty takových „velikánů“, jako je třeba Hitler, Heydrich, vrah českého národa K. H. Frank či koneckonců Stalin, které nabízí, a to je zvláště půvabné, nakladatelství s názvem Naše vojsko.

Čtěte takéProdej triček a hrnků s podobiznou Hitlera není propagace nacismu, uzavřela policie. Cílem byl jen zisk

Podle moudrých policistů prý nejde o propagaci těchto kreatur a jejich myšlenek, protože nebylo prokázáno, že by šlo o cokoliv jiného než zisk. Jasně, tím se možná vysvětluje, proč se na tričkách Našeho vojska objevila i podobizna omilostněného nájemného vraha Kajínka, taky šlo jen o zisk, tak co.

Mimochodem, ve Švýcarsku vyřadili z nominace na mistrovství Evropy úspěšného sprintera Manciniho, protože na Facebooku opakovaně zveřejňoval rasistické příspěvky a pod Alpami nechtějí, aby je takový člověk reprezentoval. Možná mu Naše vojsko pošle nějaké to tričko na dobírku. 

Politické body

Vicepremiér, ministr vnitra, pověřený ministr zahraničí a nádavkem předseda ČSSD Hamáček odjel do Olomouce přátelsky podebatovat s tamními policisty o „aktuálních trendech rozvoje policie“, ti pražští ho zřejmě nechávají v klidu, stejně jako celá zahraniční politika, kterou, jak to zatím vypadá, ve vládě stejně dělá jen premiér Babiš.

David Klimeš: Výsledek revolučního defétismu vůči Babišovi? Babiš, Faltýnek i Filip králové popularity

David Klimeš

První vláda bez důvěry, zdlouhavé sestavování vlády druhé, konflikty zájmů, podezření z někdejší spolupráce s komunistickou StB, demonstrace, protesty opozice, angažování KSČM. To vše má za sebou předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Na jeho popularitě se to ale mnoho neodráží, jak uvádí průzkum agentury STEM. Co je to za zvláštní situaci? 

Ten se v posledních týdnech snaží získávat politické body hlavně strašením migrací, akorát zřejmě vedro způsobilo, že se mu poněkud pletou fakta. Takže v České televizi tvrdil, že musí bojovat za naši kulturu, protože v Belgii prý bude v roce 2030 více muslimů než původních obyvatel. Malou chybičkou je, že v Belgii má být v tom roce muslimů maximálně desetina, což je, pravda, trochu něco jiného než většina.

Stejně tak mimochodem většina není a nebyla třicet procent voličů hnutí ANO. Ale pokud jsme u Belgie, ano, tam je už teď vážný problém, že třeba v Bruselu chodí do mešit více lidí než do křesťanských kostelů a roste i počet oněch původních obyvatel, kteří k islámu konvertují, byť toto číslo nijak dramatické není.

Lidí chodících do kostelů ubývá ostatně celkem všude v té naší křesťanské Evropě – a proto by možná stálo spíše za úvahu, jestli by i naše vláda neměla křesťanství podpořit jinak než tažením proti církvím a plány na zdanění církevních restitucí. Ale to by moc politických bodů nepřineslo.

K smíchu, nebo k pláči?

O Hamáčkovi alespoň bylo slyšet ohledně jeho sociální demokracie, spolu s prvním místopředsedou strany Zimolou podpořil kandidaturu bývalého partajního předsedy Paroubka do Senátu. Ten, když za sebou před časem práskl dveřmi v ČSSD, založil konkurenční stranu, s níž dosáhl pouze oslnivého volebního debaklu.

Petr Schwarz

Dva nejvyšší muži strany Paroubka podpořili navzdory rozhodnutí stranického předsednictva, čímž opět demonstrovali onu novou jednotu ČSSD a znovu nastolili otázku, jestli je v současném stavu tato strana více k smíchu, nebo k pláči.

Ruská armáda bude mít po sedmadvaceti letech od pádu komunismu opět politruky, zvláštním dekretem je obnovil prezident Putin. Poprvé je zřídil hned po bolševické revoluci Lenin, je tedy na co navazovat a při vývoji v matičce Rusi to ani není nějaké překvapení.

Překvapit zato vždy dokáže americký prezident Trump – tentokrát na svém oblíbeném Twitteru pohrozil, že ochromí činnost vlastní vlády, pokud opoziční demokraté nepodpoří jeho protiimigrační návrhy včetně zdi na mexické hranici. Trumpovu imigrační politiku přitom tento týden zkritizovala i jeho dcera a poradkyně Ivanka, které připomněla, že ona sama je dcera imigrantky z Česka a že nelegální imigrace prostě jednoduché řešení nemá.

Ať tedy vedra přežijeme s co možná nejchladnější hlavou, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio