Týden očima Petra Schwarze: Herkulovy starosti aneb Kdo chlév hledá, najde

24. únor 2018

Vypadá to, že meteorologové se nemýlili a do Česka dorazily nejmrazivější dny letošní zimy. Premiér v demisi Andrej Babiš dál vyjednává o své nové vládě.

Oznámil, že v současnosti je jedinou variantou na stole vládnutí jeho hnutí ANO se sociálními demokraty za podpory komunistů. Babiš s podporou komunistů kalkuluje už dlouho, novinkou ale je, že tohoto aranžmá by se zúčastnila i ČSSD, doposud totiž pro tradiční demokratické strany bylo vládnutí závislé na komunistech tabu a nutno říci, z morálních důvodů, nebo chcete-li z důvodů politické hygieny, zcela pochopitelně.

Mimochodem, naposledy s touto myšlenkou přišel jistý Kalousek, stále jeden z nepostradatelných pojmů Babišova slovníku, a sotva se tehdy o tom zmínil, už se poroučel z čela lidovců.

Vyjednávat s ČSSD Babišovi umožnilo zvolení nového vedení této strany, na hradeckém sjezdu se stal předsedou bývalý šéf sněmovny Hamáček. Prezident Zeman sociálním demokratům poradil, aby vstoupili do vlády s ANO, ale požadovali jen místa náměstků, což je jistě skvělá rada, pokud by sociální demokracie chtěla spáchat kolektivní sebevraždu.

Nechat si spoluodpovědnost za spoluúčast na všech vládních chybách a připsat veškeré úspěchy Babišovým ministrům, to byl nápad, který by ČSSD zajistil to nejčestnější místo v dějinách sebedestrukce. Nelze se divit, že Babiš tento projev hlavy státu nadšeně chválil.

Miloš Zeman na sjezdu ČSSD

Ať nám v mrazivých dnech není moc horko

Mimochodem, příště hodlá prezident vyrazit na sjezd komunistický, což také zatím žádná hlava státu v polistopadových dějinách ještě neudělala. Ale třeba chce Miloš Zeman ve svém věku vzpomenout na mládí s rudou knížkou.

Zpátky k vládě. Premiér v demisi si na Facebooku postěžoval, má ho trápí stres, má zdravotní obtíže, vysoký tlak, migrény a praskla mu žilka v oku, protože jeho hnutí ANO je na vládnutí samo a nikdo mu nechce pomoci. A vzhledem k někdejšímu slavnému výroku „ANO jsem já“ se dá oprávněně předpokládat, že je na to vládnutí samotinký sám Babiš.

Škoda, že se nikde nepoučil, že být předseda vlády vyžaduje manažerské dovednosti, a mezi těmi je na čelném místě delegování práce a zodpovědnosti na podřízené. Pokud se tato zásada nedodržuje, může následovat krok „premiér v kolapsu“ a to je ještě jiná kategorie, než „premiér v demisi“. A Babišova slova z tohoto týdne, že bude jediným kandidátem na premiéra „až do smrti“, pak nechtěně nabývají hrozivého významu.

Martin Elkán

Přitom kabinet v demisi se zatím prezentuje hlavně tím, jak čistí a čistí, jako by soutěžil v poháru o čističe tisíciletí, což, přiznejme si, v normální parlamentní demokracii rozhodně úkolem vlády v demisi není. Andrej Babiš oznámil, že jeho hnutí v příštích měsících nikoho nepustí k rozhodování o obsazování vysokých kontrolních postů ve státem řízených podnicích.

A nezůstává jen u toho. Tento týden přišla řada třeba na šéfa České pošty, toho ministr vnitra v demisi Metnar odvolal, protože u něj prý nenašel „smysluplnou vizi fungování tohoto podniku“. A to by člověk řekl, že smysluplnou vizí fungování pošty je přijímat a doručovat.

Už na počátku měsíce v tichosti dostala nového šéfa i Horská služba. Její zřizovatel, ministerstvo pro místní rozvoj, na tento post dosadilo stavaře Hadáčka, který na rozdíl od svých předchůdců - kam paměť sahá - nemá žádné zkušenosti s Horskou službou, ale zato si ostruhy vydobyl v kancelářích a ve stavebnictví. Jeho nejdůležitější dohledatelnou stopou je působení ve Státním fondu rozvoje bydlení.

Petr Schwarz

Návštěvníci našich hor mohou jen doufat, že novou smysluplnou vizí Horské služby se nestane místo záchrany turistů a lyžařů v nesnázích rozdávání návodů, jak si zařídit bydlení v lavině. Ať nám v mrazivých dnech není někdy naopak moc horko, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio