Týden očima Petr Schwarze: Někde se stala chyba

5. červenec 2020

Začaly prázdniny a přes Slovinsko k moři do Chorvatska vyrazil první speciální dovolenkový vlak zaplněný do posledního místa a vybavený dvěma tisíci piv. Za velkého mediálního zájmu ho z Prahy na cestu vyprovázely i slovinská a chorvatská velvyslankyně.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz.

Jenže jen o pár dní později se hranice zase přivřely. Kvůli rostoucímu počtu nakažených u nás začalo Slovinsko a Kypr po českých návštěvnících vyžadovat negativní koronavirový test, v Lotyšsku a Estonsku nepomůže ani ten a Češi musí do čtrnáctidenní karantény – tyto státy nějak nezajímá vysvětlování české vlády, že za vše může jen lokální ohnisko nákazy v Karviné.

Čtěte také

Koronavirus se zde rozšířil v dolech státem kontrolované společnosti OKD, která až nyní přerušila těžbu. Krize v sousedním slezském vojevodství, kde se nákaza také rychle rozšířila právě z dolů, nebyla pro zodpovědné osoby jako varování dostatečná.

Bývalého francouzského premiéra Fillona poslal soud na dva roky do vězení a přidal mu tři roky podmínky i s vysokou pokutou za to, že 15 let fiktivně zaměstnával manželku Penelopu jako svou asistentku a zpronevěřil tak státní peníze. Jenže Penelopa před čtyřmi lety v rozhovoru prohlásila, že až do té doby nebyla nijak angažovaná do manželova politického života. Co dokáže způsobit takové na pohled nevinné spontánní mediální prohlášení, známe to i u nás.

Úspěšné a bezproblémové soužití s jedovatými a nebezpečnými tvory

Čtěte také

Česká vláda zasedala bez svého předsedy Babiše a ohradila se proti rezoluci Evropského parlamentu týkající se možného premiérova střetu zájmů. Ministři Petříček a Maláčová se zdrželi hlasování s odůvodněním, že dvanáctistránkový dokument dostali až při jednání a neměli tak možnost ho prostudovat, ostatní to asi nepotřebovali.

O den později předseda Evropského parlamentu Sassoli v dopise Babišovi odmítl názor jeho kabinetu, že se europoslanci vměšují do českých vnitřních záležitostí a připomenul, že k práci europarlamentu patří kontrolovat hospodaření s rozpočtem Unie a součástí tohoto rozpočtu jsou i evropské dotace. Ono na tom není nic tak složitého, ale opakování je holt matka moudrosti. 

Ministr zemědělství Toman v rozhovoru pro Právo oznámil, že za vysoké ceny potravin mohou obchodní řetězce. Pravda, nedodal, že také DPH na potraviny je u nás poněkud vyšší než třeba u sousedů. Například v Německu ji kvůli koronaviru vláda od července dočasně snížila ze sedmi na pět procent. U nás je to procent patnáct, takže český občan zaplatí státu z každé potraviny o deset procent více než ten německý, a to není málo.

Čtěte také

Pan ministr se také vyjádřil, že mu vadí, když se k nám dováží mezi jiným eidam z Holandska a nerozumí tomu. No třeba je to proto, že Holanďané ten sýr vymysleli, hrdě ho vyrábějí už stovky let a ten pojem tam znamená něco úplně jiného, než je ona česká parodie na sýr zvaná „eidam třicítka“, kterou jsme chtěli prosadit jako chráněné zeměpisné označení „český eidam“.  Ale třeba si to jen ministr Toman nějak popletl.

Jak informovaly servery Novinky či Blesk, v Kostelci nad Černými lesy sežrala veverka hříbek. Novou obětí současné války proti památníkům se stala známá socha Malé mořské víly v Kodani, kdosi na její podstavec z dost těžko pochopitelného důvodu nastříkal anglicky „rasistická ryba“.

Petr Schwarz

Radnice ve Velkém Šenově doporučila návštěvníkům místního hřbitova, aby se vyzbrojili klackem či holí a dupali. Přemnožily se tam totiž chráněné zmije.

Úspěšné a bezproblémové soužití s jedovatými i jinak nebezpečnými tvory přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio