Tvrz i pro ty, co "zapomněli" chodit...

22. srpen 2008
Monitor

Jen pouhých patnáct minut z Velkého náměstí v Králíkách zabere cesta do vojenské tvrze Hůrka, která byla poprvé otevřena veřejnosti. Stalo se tak právě 70 let po jejím dokončení.

Pardubický kraj má další zajímavá turistická lákadla, o kterých jsme si po telefonu popovídali v pátečním Monitoru s Ing. Martinem Ráboňem, předsedou správní rady Muzea československého opevnění.

Historie dělostřelecké tvrze je ale mnohem bohatší a stejně tak i další plány, které postupně získávají svůj tvar. O některých se dozvíte více prostřednictvím internetových stránek www.boudamuseum.com

I když je v současné době zpřístupněn zatím jen základní sedmdesátiminutový okruh, který představuje zhruba 1400 metrů podzemím a 38 schodů vzhůru a 38 schodů dolů, my vám s Ing. Martinem Ráboněm můžeme nabídnout další typ prohlídky - procházku prostřednictvím rozhlasových vln. A to i do míst, kam se zatím osobně nepodíváte.

Hůrka patří ke středně velkým tvrzím. Tabulkově měla osádku 424 mužů, ale počítalo se ještě s půlkou posilové pěchotní roty, což je bez služeb asi 87 mužů. Takže za určité bojové situace by v podzemí bylo více jak 500 vojáků, a to není zanedbatelný počet. Přesto všechno se tvrz takové situace nikdy nedočkala, protože přišel říjen roku 1938.

Logo

Rok 1938 byl pro Hůrku významný i v dalších dnech....

Pokud se s Ing. Martinem Ráboněm podíváme i do dalších let, velmi rychle zjistíme, že tato lokalita byla využívána prakticky neustále. Období, kdy byla opuštěna, by se dala spočítat na prstech jedné ruky a stejně tak i možnosti, kdy se mohl někdo do tvrze dostat na vlastní pěst.

Logo

Srpen 2008 se do historie vojenské tvrze Hůrka zapsal jako měsíc, kdy bylo poprvé možné si v doprovodu průvodce projít areálem tvrze a seznámit se tak s prostředím, které bylo vybudováno ve třicátých letech jako dělostřelecká tvrz. Ovšem tím plány zdaleka nekončí. V přípravách je řada expozic.

Nápady, jak turistům zpříjemnit návštěvu Hůrky, organizátorům rozhodně neschází. Další perličky, nejen o Hůrce, pak už najdete na stránkách Muzea československého opevnění.

Logo
autor: Adriana Krobová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.