Tuzemské čtenářství zažívá kontrolovaný úpadek. Víc než čtvrtina lidí nepřečte ani jednu tištěnou knihu za rok, varují vědci

9. listopad 2023

Tuzemská čtenářská populace „hubne“ a čtenářství zažívá „kontrolovaný úpadek“. I to zaznělo při nedávné prezentaci výzkumu Národní knihovny a Ústavu pro českou literaturu Akademie věd. Data ukázala, že průměrný Čech poprvé v novodobé historii přečte méně než 10 titulů ročně. Víc než čtvrtina lidí pak během 12 měsíců nepřečte ani jednu tištěnou knihu.

Čtěte také

Literární teoretik, historik a kritik zabývající se moderní českou literaturou Jiří Trávníček také tvrdí, že tuzemské čtenářství je „velmi silně genderově polarizované ve prospěch žen, které čtou oproti mužům téměř dvojnásobně“. Ženy navíc čtou výrazně víc beletrie.

Vztah ke knihám si tvoříme od raného dětství, ale neznamená, že se nevyvíjí, nemění nebo že nemůže vzniknout mnohem později.

Oblíbený Harry?

„Z různých kvalitativních výzkumů s dětmi, které dlouhodobě realizujeme, vyplývá, že různé děti mají ke čtení a médiím různé přístupy. Zatímco některé budou například milovat knihu Harry Potter a nebudou se jim líbit žádné další mediální formy jako je film. Jiní se naopak díky filmům odhodlají knížku Harryho přečíst, i když jinak zrovna knihy moc nečtou,“ říká vědecká pracovnice Institutu komunikačních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Markéta Supa.

Čtěte také

„Další děti budou rády, že jim Harry Potter v různých podobách dovoluje zůstat s příběhem v neustálém kontaktu a prožívat ho různými způsoby. Jiné si budou na Harryho nejraději hrát, stavět si jeho svět, psát a natáčet vlastní příběhy, nebo si o tom s někým jen povídat.“

„Ti všichni pak v dospělosti označí Harryho Pottera za svou nejoblíbenější knihu, každý z jiného důvodu a každý bude mít jiný vztah k ostatním formátům a aktivitám pojicím se k osobě Pottera,“ uzavírá.

Poslechněte si celou Vědu Plus s Šárkou Fenykovou, dozvíte se víc.

Spustit audio

Související