Trumpovy výhrůžky Severní Koreji byly improvizované, nediskutoval je s poradci

Americký prezident Donald Trump v úterý pohrozil Severní Koreji “ohněm a zuřivostí”. O svých slovech se předtím s nikým neradil, jeho řeč byla improvizovaná, píše deník New York Times. Trump mluvil se založenýma rukama, ztuhlou čelistí a očima na jedné stránce papíru, kterou měl na stole před sebou, když z golfového resortu v New Jersey pronesl slova, která vyděsila svět. Jak se ukázalo, Trump měl na papíře před sebou fakta o opioidové epidemii, o které měl na setkání s novináři mluvit. Jeho varování Pchjongjangu bylo podle několika lidí obeznámených s průběhem událostí zcela improvizované. Se svými poradci předtím sice řešil možné odpovědi na toto téma v obecné rovině, ale formulaci s nikým nekonzultoval.

Konfrontace mezi oběma zeměmi se následně vyhrotila, Severní Korea na Trumpova slova reagovala výhružkou zničení americké letecké základny na ostrově Guam. Prezidentovi poradci se pokoušeli situaci uklidnit, píše New York Times.

Ministr zahraničí Rex Tillerson Američany ujistil, že mohou “v noci klidně spát” a že se nemusí bát hrozící války. Prezidentova improvizovaná hrozba odráží nevyrovaný a stále se vyvíjející přístup k jednomu z nejnebezpečnějších světa, zatímco Trump a jeho tým zvažují diplomatické, ekonomické a vojenské možnosti.

Dva tábory Trumpových poradců

Trumpovi poradci jsou, stejně jako v případě mnoha jiných témat, rozděleni na dva tábory. Na jedné straně stojí veteráni národní bezpečnosti jako ministr obrany Jim Mattis a poradce pro národní bezpečnost Herbert McMaster, na straně druhé Trumpův hlavní poradce Stephen Bannon a jeho spojenci.

Zatímco generál McMaster považuje Severní Koreu za hlavní hrozbu, která vyžaduje tvrdou reakci, Bannon se domnívá, že ve skutečnosti jde jen o část konfliktu s Čínou a že by Trump neměl věnovat tolik pozornosti nestabilnímu vůdci, jakým je Kim Čong-un.

Americký ministr pro vnitřní bezpečnost John Kelly

Čistě Trumpův slovník

Podle zasvěcených ale ani jeden z táborů neprosazoval výrazy jako “oheň a zuřivost”. Mezi překvapenými byl i John F. Kelly, nový presonální šéf Bílého domu. Kelly byl s prezidentem na pracovní dovolené v jeho golfovém resortu.

Prezident těsně předtím četl článek deníku Washington Post o vývoji nukleárních hlavic tak malých, aby bylo možné je nasadit na balistickou střelu. Podle člověka, který s prezidentem mluvil těsně před výhružným prohlášením, byl Trump v útočné náladě. Jeho tým předpokládál, že prezident bude v rámci mediálního výstupu o opioidové krizi tázán i na Severní Koreu, ale Trump svůj komentář během konferenčního hovoru o Severní Koreji nezmínil.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.