Trump kvůli potyčkám zrušil své vystoupení. Sklízí, co sám zasel?

14. březen 2016

V americkém Chicagu se v pátek střetli příznivci a odpůrci uchazeče o republikánskou kandidaturu do prezidentských voleb Donalda Trumpa.

Stalo se to krátce předtím, než měl republikánský politik vystoupit ve sportovní hale Chicagské univerzity.

Oba tábory se střetly v hale a potom znovu i v jejím okolí. Došlo na pěsti, házení lahví i hrubé urážky. Trumpovi odpůrci provolávali jméno Bernieho Sanderse, který je demokratickým uchazečem o kandidaturu.

Celkem zasahovalo na 300 policistů, dva z nich utrpěli zranění. Pět osob bylo v souvislosti s nepokoji zatčeno. Trump kvůli násilnostem na shromáždění nakonec nevystoupil. Roztržku podle něj vyvolala „organizovaná skupina, v níž bylo mnoho gaunerů“.

Komentátora rakouského listu Die Presse násilnosti v Chicagu nijak nepřekvapují: „Trump už dlouhé měsíce soptí a vede štvavou kampaň – proti muslimům, proti ženám a v neposlední řadě proti svým republikánským konkurentům.“

Čtěte také

„A kdo seje nenávist, může sklidit násilí. Proto by nikoho nemělo překvapit, že Trumpova polemická rétorika podněcuje k podobným činům nejen jeho příznivce, ale i jeho odpůrce,“ myslí si komentátor rakouského deníku Die Presse.

„Řada uchazečů o prezidentskou kandidaturu se v minulosti uměla vypořádat s výtržníky, kteří rušili jejich veřejná shromáždění. A to takovým způsobem, že přitom nedošlo k nárůstu násilností,“ čteme na stránkách amerického listu Washington Post.

„Ostatní republikánští uchazeči o prezidentskou kandidaturu Trumpa obviňují z toho, že vytváří živnou půdu pro podobné excesy. Trumpovi kritici mají pravdu. Každý, kdo se chce stát prezidentem Spojených států, musí mít na nárůst násilí jednu jedinou odpověď: a sice bez jakýchkoliv okolků ho musí odsoudit.“ Tolik americký list Washington Post.

Komentář maďarského deníku Népszabadság k tomuto tématu nese nadpis „Trump alarm“. A v textu se píše: „Ať už se Donald Trump na konci primárek stane oficiálním prezidentským kandidátem republikánů nebo ne, jedno je jisté: Jeho prezidentská kampaň uvrhla Republikánskou stranu do hluboké krize.“

Čtěte také

„Ještě před několika málo měsíci bylo nepředstavitelné, že by se Trump mohl v primárkách dostat tak daleko. Spojené státy ještě neměly prezidenta, který by předtím nezastával nějaký politický úřad, nebo který by neměl alespoň generálskou hodnost,“ připomíná komentátor.

„Během Trumpovy kampaně vyšlo najevo, že tento miliardář toho ví o světě žalostně málo – nemluvě o válkách nebo makroekonomii. Ještě větší hrůzu budí skutečnost, že mnoha americkým voličům je to zřejmě úplně jedno,“ píše maďarský Népszabadság.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio