Trpasličí dinosauři

24. září 2010

V dospělosti byli jen o málo větší než pořádný tažný kůň. Jejich mláďata byla velká jako pes. Tak vypadali příbuzní obřích druhohorních ještěrů, jejichž ostatky našli paleontologové poblíž německého Hannoveru. Trpasličí vzrůst byl důsledkem života na ostrově, kde byli chráněni před dravými dinosaury a zároveň neměli mnoho prostoru ani nadbytek potravy.

K dinosaurům skupiny Sauropoda patřili největší tvorové, jací kdy na naší planetě chodili po suché zemi. Němečtí paleontologové popsali ve vědeckém časopisu Nature nový druh suaropoda, který v dospělosti dorůstal délky pouhých šesti metrů. Pro srovnání, jeho slavnější příbuzný Diplodocus měřil od hlavy po špičku ocasu plných 27 metrů a nebyl zdaleka největší. Například Argentinosaurus přesahoval délkou těla 30 metrů.

Trpasličí dinosaurus dostal vědecké jméno Europasaurus holgeri a jeho objevitelé jej zpočátku považovali za mládě mnohem většího druhu. Podrobný průzkum vnitřní stavby zkamenělých kostí ale prokázal, že šestimetrový exemplář už byl zcela dospělý a dále nerostl.

V domovině europasaura se před 150 miliony roků doširoka rozlévalo moře. Nad jeho hladinu vyčníval jen sem tam nějaký ostrov. Podobně jako mnozí jiní ostrovní tvorové, přizpůsobili se i sauropodi životu na výspě obklopené mořem miniaturizací. Na ostrově zřejmě chyběli velcí draví dinosauři, a tak nebyli menší sauropodi vystaveni zvýšenému riziku smrtících ataků. Malý sauropod se zároveň také mnohem snáze nasytil, což představovalo na ostrově s omezenými příležitostmi pro pastvu další významnou výhodu.

Další nedávný příklad "ostrovní miniaturizace" nabízí "hobit" obývající indonéský ostrov Florés. Tito lidé řazení k samostatnému druhu Homo floresiensis žili před 90 000 až 12 000 roky. Byli vysocí jen jeden metr a měli mozek velikosti grapefruitu. Někteří badatelé připisují jejich vzhled dědičným defektům, ale v poslední době je k dispozici stále více důkazů o tom, že drobná postava floréského člověka byla adaptací na životní podmínky tropického ostrova. Europasurus nemusí být jediný dinosauří trpaslík. V podezření jsou i dříve objevení telmatosaurus a magyarosaurus. Vnitřní stavbu kostí jejich drobné kostry ale ještě nikdo zevrubněji neprozkoumal a neprověřil, zda patřily dospělým zvířatům. Martin Sander z univerzity v Bonnu, který vedl tým objevitelů europasaura, se v rozhovoru pro britský populárně vědecký časopis New Scientist svěřil s plány kosti telmatosuara a magyarosaura prozkoumat a vyřknout nad nimi konečný verdikt.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.