Trh kultivujme, ne regulujme, říká o uspěchané novele viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

2. červen 2014

Dnes končí připomínkové řízení k novele zákona o významné tržní síle. Návrh, jehož autorem je Úřad pro hospodářskou soutěž, poslanci zatím zamítli.

Novela umožní uložit prodejcům stamilionové pokuty i za jednorázové prohřešky. Zatímco obchodníci zákon kritizují, podle potravinářů je příliš mírný.

Úpravu novely, která má chránit především dodavatele obchodních řetězců, jeho odpůrci označují za přílepek, který jednostranně zvýhodňuje dodavatelské společnosti.

Podle právníků by navrhované změny posílily velké dodavatele, kromě jiných i Babišův Agrofert sdružující například firmy Kostelecké uzeniny, mlékárna Olma nebo pekárny Penam.

Prohřešky jsou na obou stranách

„Zamítnutí novely jsme přivítali. Přílepek je přílepek,“ řekl v našem vysílání viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka.

Zkrácené pětidenní připomínkové řízení zákona vidí jako podezřelé: „Proč se na ten zákon tak spěchá?"

„Úřad pro hospodářskou soutěž nemá trh regulovat, ale kultivovat,“ připomněl viceprezident.

Podle něj prohřešky nedělají jen obchodníci, ale i dodavatelé, a každý zákon, který vychýlí trh na jednu nebo druhou stranu, spíš uškodí.

„Správný dodavatel se správným obchodníkem se vždy domluví, a nemusí se řídit nějakým zákonem.“

Zdeněk Juračka navrhuje: „Pojmenujme nešvary trhu na straně dodavatelů a odběratelů, a tímto zákonem je hlídejme.“

Výhodu mají obchodní řetězce

Zpravodaj novely poslanec Pavel Kováčik (KSČM) slíbil: „Bude dostatek času vypořádat připomínky.“

Úřad pro hospodářskou soutěž má nejen kultivovat, ale také hlídat, aby soutěž byla rovná, vysvětlil poslanec. „A ve vztahu obchodní řetězce versus dodavatelé bohužel rovná není.“

Kováčik vidí situace jasně: „Jsou tu jsou stovky a tisíce dalších výrobců i obchodníků, a ti nemají rovné postavení. Obchodní řetězce výhodnější postavení na trhu teď mají.“

Další osud novely je nejasný. „Zatím je to v připomínkovém řízení. Dřív než na podzim rozhodnuto nebude,“ shrnul poslanec Pavel Kováčik.

autor: rkr
Spustit audio